Business Hi-Tech

RCS&RDS discuta azi cu actionarii cu ce bani extinde reteaua de internet mobil

17.09.2009, 00:00 32

RCS&RDS, cel mai mare operator de servicii TV de pe piatalocala, care si-a dezvoltat in ultimii ani portofoliul de clientipe baza unei strategii agresive de preturi, va discuta astazi incadrul adunarii generale a actionarilor o majorare de 49 mil. euroa capitalului social, fonduri care ar putea fi redirectionatepentru extinderea serviciilor de internet mobil, lansate momentandoar in doua judete.

Dupa ce a ratat listarea la bursa din Londra in 2007, compania aluat un imprumut sindicalizat de 500 mil. dolari de la un consortiude banci condus de ING si Citi pentru finantarea investitiilor siplata unor imprumuturi mai vechi, devenind astfel una dinte celemai indatorate firme locale.

La finele anului 2008, datoriile totale ale companiei treceau deo jumatate de miliard de euro. Potrivit datelor obtinute de ZF, in2007 miliardarul oradean Zoltan Teszari, unul dintre cei maidiscreti oameni de afaceri din Romania - care nu acorda interviurisi participa la AGA RCS prin videoconferinta pentru a evita sa fiefotografiat, are direct si prin alte firme 43% din companie.

Discutiile cu actionarii sunt hotaratoare in contextul in carecompania are nevoie de bani pentru a-si extinde serviciile deinternet mobil, care au fost lansate la viteze de descarcare depana la 7,2 Mbps doar in judetele Bihor si Timis.

Acoperirea este esentiala

Compania a anuntat ca cel mai scump abonament de acces lainternet va avea un tarif de 15 lei pe luna, inclusiv TVA(aproximativ 3,5 euro) - un pret care ar putea face Orange,Vodafone si Cosmote (prin Zapp) sa treaca, spre exemplu, prinexperientele Romtelecom cand compania lui Teszari a inceput saofere gratuit telefonia fixa pentru abonatii pe cablu.

Cresterea datelor mobile a contribuit semnificativ la crestereaprofiturilor nete ale Orange si Vodafone, in conditiile in caremarjele de profit aferente acestui serviciu sunt foarte mari princomparatie cu cele de voce. Insa chiar daca RCS&RDS oferainternet mobil gratuit si modemul USB necesar in custodie pentruclientii care au cumparat deja cel mai scump serviciu de acces lainternet prin linii fixe, compania are nevoie de investitii masivepentru a extinde infrastructura si pentru a sustine crestereatraficului in retea.

In acest moment, cu exceptia judetelor Bihor si Timis, inreteaua nationala 3G a RCS & RDS, viteza de acces la internetnu depaseste 384 kbps. Oficialii RCS sustin insa ca pana la fineleanului serviciul Digi Net Mobil va fi extins la nivelul tuturormarilor orase din Romania, fara a oferi alte detalii.

Pentru toate abonamentele de net mobil ale RCS%RDS viteza scadela 128 kbps sau 64 kbps dupa atingerea unei transfer de date de 3GB.

Cat costa netul mobil de la RCS

  • gratuit - si cu modem in custodie pentru clientii celor maiscumpe servicii de internet ale RCS, Cable si Fiber Link 2 - cutarif lunar de 39 de lei.
  • 10 lei pe luna (inclusiv TVA) - si cu modem in custodie pentruclientii celor mai scumpe servicii de internet ale RCS, Cable siFiber Link 1 - cu tarif lunar de 28 de lei.
  • 15 lei pe luna (inclusiv TVA) - cu achizitia unui modem cu 55de euro. Oferta este disponibila pentru utilizatorii care nu suntclienti ai RCS&RDS.
  • 0,05 euro sau 0,1 euro / MB - clientii RCS care platesc 2 europe luna pentru telefonia mobila au acces la net prin mobil la uncost de 0,05 euro / MB transferat. Pentru clientii care folosesctelefonia mobila cu cost lunar zero pretul per MB transferat crestela 0,1 euro/ 1 MB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO