Business Hi-Tech

Revista Fortune: S-a terminat era Google?

10.08.2010, 23:48 32

Revista americană Fortune abordează în ultimul număr problemeleGoogle, cel mai popular motor de căutare din lume, a căruiprincipală linie de business îşi încetineşte creşterea. Deasemenea, compania se confruntă cu adversari din ce în ce mai mari,precum Facebook.
Totul se întâmplă în mare parte din cauza propriului succes alGoogle, comentează revista americană, potrivit căreia odată cedomini un domeniu atât de vast - Google are o cotă de 64% din toatăpiaţa de căutări online din SUA - este greu să mai obţii rateimportante de creştere. De asemenea, piaţa s-a schimbat foartemult. Au apărut concurenţi precum Bing, motorul de căutare alMicrosoft, cel mai mare producător de software din lume. În ultimiiani, Google s-a concentrat pe achiziţii, cele mai importante fiindcumpărarea site-ului de videosharing YouTube, cu 1,6 miliarde dedolari, sau a platformei de publicitate pentru telefoane mobileAdMob pentru 750 de milioane de dolari. Cu toate acestea, niciunadintre noile companii nu au reuşit să diversifice linia de venituride 23 de miliarde de dolari pe an a gigantului online. Google încăse concentrează pe căutările online şi pe sistemele AdWords şiAdSense, prin care companiile îşi pot face reclamă pe site-ulGoogle.
"Google nu mai este cea mai hot companie de pe piaţă. Acţiunile lorau rămas la acelaşi nivel de 5-6 ani. Cum poţi să spui că eştilider cu o performanţă mediocră? Google trebuie neapărat să seorienteze către altceva şi repede", spune Marc Nebioff, CEO alcompaniei de IT Salesforce.com.
Potrivit Fortune, cel mai mare "duşman" al Google este Facebook,care poate fi un substitut pentru căutările online, dar şi pentrucompaniile care vor să-şi facă reclamă. Spre exemplu, Facebook areo cotă de 16% din piaţa de publicitate online din SUA, evaluatăla
9 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetareComScore.
Companiile îşi mută atenţia spre reţelele de socializare, încondiţiile în care numărul de utilizatori a ajuns la câteva sute demilioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO