Business Hi-Tech

Şapte servicii de cloud care înlocuiesc fişierele păstrate pe stickuri USB sau trimise pe e-mail

Şapte servicii de cloud care înlocuiesc fişierele...

Autor: Adrian Seceleanu

09.01.2014, 20:35 5735

Ultima variantă a prezentării pentru şedinţa de mâine, Excelul cu datele de vânzări, înregistrarea unui interviu, acea poză specială cu cel mic sau cu motanul sau notiţele de la ultima şedinţă de management: în avalanşa de documente digitale cu care lucrăm sau pe care le creăm zi de zi, unul dintre fişierele de mai sus sigur nu va fi la îndemână când vom avea nevoie de el, ci pe un stick USB uitat acasă sau în alt birou, pe un alt computer, pe o tabletă sau trimis ca ataşament la un mail pe care nu îl mai găsim sau pe care l-am şters.

O soluţie simplă pentru problema enunţată mai sus, care ne permite să avem permanent la îndemână diferite fişiere, poate fi utilizarea unui serviciu de stocare în cloud - prin intermediul căruia putem salva fişierele cu care lucrăm pe servere accesibile prin internet prin diferite echipamente.

Cel mai cunoscut serviciu de acest tip din lume este Dropbox, care a luat fiinţă tocmai pentru că Drew Houston - fondatorul firmei americane - nu a găsit în anul 2007 nicio soluţie pentru problema enunţată anterior - acces simplu şi uşor la diferite fişiere de oriunde.

„Mă înecasem în fişiere ataşate la e-mailuri“, îşi descria situaţia Houston, potrivit portalului Zdnet.

În ce constă şi cum poate fi utilizată soluţia Dropbox? Serviciul oferă: stocare online pentru fişiere; o sincronizare automată a fişierelor salvate între toate echipamentele pe care este instalată aplicaţia şi pe care este autentificat acelaşi utilizator; un software client care poate fi instalat pe computere cu Windows sau Linux, şi pe smartphone-uri sau tablete cu sistemele de operare Apple iOS, Google Android sau BlackBerry.

Serviciul este disponibil după ce utilizatorul se înregistrează, pentru aceasta fiind necesară doar o adresă de e-mail şi definirea unei parole.

Odată înregistrat, utilizatorul primeşte gratuit acces la un spaţiu de 2GB de date în cloud (pe serverele Dropbox), pe care pot fi încărcate orice fişiere care pot fi stocate şi pe un computer, fără nicio restricţie în ce priveşte tipul acesora. Cum se încarcă fişierele pe Dropbox? De pe un computer cu Windows, Linux sau MacOS această operaţiune poate fi realizată fie prin accesarea serviciului printr-un browser internet, fie prin instalarea programului dedicat realizat de companie. Odată ce programul este instalat pe computer poate fi creat un dosar (folder) dedicat pentru Dropbox, iar atunci tot ceea ce trebuie să facă utilizatorul este să copieze un fişier acolo, iar acesta va fi încărcat automat şi pe server şi pe celelalte dispozitive (dacă acestea sunt conectate la net iar utilizatorul a configurat astfel serviciul). De pe echipamentele mobile, fişierele pot fi încărcate la fel de uşor prin intermediul aplicaţiilor dedicate. Astfel, o poză realizată cu un iPhone sau un Galaxy S4 şi care este salvată într-un folder de pe Dropbox poate deveni aproape instantaneu (în funcţie de configurări) şi pe celelalte echipemente legate de contul Dropbox. De asemenea, un fişier Word sau Excel salvat de pe computer pe Dropbox va fi automat disponibil şi pe o tabletă şi un smartpone care sunt legate de contul Dropbox. Pentru a evita costuri mari cu utilizarea serviciilor de net mobil, utilizatorul poate alege ca sincronizarea să fie realizată doar când echipamentele sunt conectate la o reţea Wi-Fi.

Şi celelalte servicii menţionate, printre care Google Drive sau Microsoft Skydrive, funcţionează relativ similar, existând diferenţe însă legate de capacitatea de stocare sau mărimea maximă a fişierelor ce pot fi încărcate.

Toate serviciile prezentate de ZF în tabelul alăturat sunt disponibile şi pe piaţa din România.

Pe piaţa locală companiile de telefonie mobilă Orange şi Vodafone au lansat soluţii cloud pentru clienţii proprii din segmentul consumer, care oferă spaţiu de stocare gratuit - şi care este mai mare cu cât şi abonamentul plătit are o valoare mai ridicată. Orange este singura companie care oferă trafic de date gratuit pentru încărcarea sau descărcarea de fişiere prin intermediul aplicaţiei Orange Cloud. Aplicaţia Orange Cloud este disponibilă pentru PC-uri cu Windows şi Mac OS şi pentru echipamentele mobile cu sistemele de operare iOS şi Android. Platforma cloud a Orange este disponibilă şi prin intermediul unui browser.

Aplicaţia Vodafone România este disponibilă prin intermediul unui browser  şi pentru echipamentele mobile cu sistem de operare iOS, Android şi Windows Phone.

Odată instalate, aplicaţiile care oferă acces la serviciile de tip cloud pot fi configurate să „preia” automat şi să încarce în „cloud” fotografiile realizate cu smartphone-ul sau tableta, de exemplu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO