Business Hi-Tech

Şeful Nokia România despre prima interacţiune cu Lumia 800: “M-am simţit pierdut. Unde sunt pictogramele pe care le ştiam?”

Nokia şi Microsoft au lansat oficial în România smartphone-urile Lumia 800 şi 710

Marcus Störkel (stânga) - General Manager al Nokia Ungaria şi România şi Alberto Matrone, vicepreşedinte pentru vânzări pentru Europa Centrală şi de Est.

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

04.04.2012, 14:04 3126

Companiile Nokia şi Microsoft au lansat oficial, miercuri seară, pe piaţa din România, smartphone-urile Nokia Lumia 800 şi Nokia Lumia 710, primele terminale rezultate din alianţa celor două companii. Rolul acestor două smartphone-uri Nokia cu platforma software Windows? Să reaprindă interesul consumatorilor şi companiilor către telefoane mobile inteligente care nu sunt produse de Apple sau Samsung sau HTC şi care să nu aibă software Apple sau Google.

Cele două smartphone-uri Nokia cu platforma Windows vor fi disponibile la cei mai mari trei operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, Cosmote, Orange şi Vodafone - la preţuri care urmează să fie comunicate.
Există un interes uriaş atât din partea consumatorilor cât şi din partea partenerilor din industria de telefonie mobilă şi retail pentru aceste noi smartphone-uri, au declarat în cadrul lansării reprezentanţii Nokia şi Microsoft.

"Operatorii de telefonie mobilă sunt alături de noi pentru în efortul de lansare, de a obţine nişte rezultate foarte bune", a declarat Marcus Störkel - General Manager al Nokia Ungaria şi România. "Suntem optimişti şi sperăm că acest optimism se va traduce şi în vânzări", a adăugat el.

"România este o piaţă foarte importantă pentru noi, unde obiectivul nostru este să avem vânzări foarte bune, să avem succes", a declarat într-un interviu pentru ZF şi Alberto Matrone, vicepreşedinte pentru vânzări pentru Europa Centrală şi de Est.

Cele mai mari speranţe ale Nokia se leagă de vârful de gamă Lumia 800, care are un ecran Amoled capacitiv cu de 3,7 inch şi rezoluţie 800 x 480 pixeli, procesor Snapdragon la 1,4 GHz, RAM de 512 MB, stocare de 16 GB, cameră foto de 8 MP care filmează HD.

Ceea ce va lua prin surprindere consumatorii nu va fi însă felul în care arată telefonul - Lumia 800 are o calitate foarte bună a finisajelor, comparabilă sau superioară în raport cu cei mai bine vânduţi rivali de pe piaţă - ci interfaţa software, complet diferită faţă de smartphone-urile care domină clasamentele de vânzări - respectiv faţă de Apple sau Google Android.

"Mi s-a părut ciudată (interfaţa - n.red.) la început", a spus chiar şi Marcus Störkel - General Manager al Nokia Ungaria şi România în intervenţia de la evenimentul de lansare. "Am fost onest - când am folosit prima dată noul telefon m-am simţit pierdut. Unde sunt pictogramele pe care le ştiam?", spunea ulterior Marcus Störkel într-un interviu pentru ZF. Dar după ce te obişnuieşti cu noua interfaţă, constaţi că aceasta este "invincibilă" măcar din unele puncte de vedere, spune şeful Nokia România şi Ungaria. "Este foarte uşor să îţi configurezi telefonul, iar integrarea Facebook şi a altor reţele sociale cu agenda telefonica este excelentă. Este un lucru care face această platformă invincibil. Am aici pe telefon toţi colegii mei, şi văd tot ce au făcut ei pe Facebook, pe Linkedin dar nu şi ce a făcut toată lumea pe Facebook, cine şi-a hrănit animalele virtuale, etc. Utilizatorul defineşte care sunt oamenii care contează pentru el şi ce informaţii sunt extrase din reţelele sociale şi afişate astfel că nu mai trebuie să intru pe Facebook, să deschid aplicaţia. Totul este conectat şi integrat în sistemul de operare".

Reprezentanţii Nokia nu au făcut niciun comentariu despre cota de piaţă din România sau despre numărul de telefoane vândute. "Nu vom comunica cifre de vânzări - acestea sunt politicile grupului şi le vom respecta", a spus Alberto Matrone.

Compania sud coreeană Samsung susţine că a învins Nokia în România atât pe segmentul telefoanelor ieftine cât şi pe cel al smartphone-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO