Business Hi-Tech

Start-up-ul "de succes" din Spania care a înşelat guvernul şi întreg mediul de afaceri: toate rezultatele financiare erau false

Start-up-ul "de succes" din Spania care a înşelat...

Autor: Alexandru Nanu

13.07.2014, 21:21 555

Gowex, un furnizor spaniol de servicii de Internet pentru conexiuni de tip hotspot Wi-Fi, era unul dintre cele mai de succes start-up-uri în IT din Spania până când o investigaţie a unei companii de investiţii a împins start-up-ul listat la bursă în pragul falimentului, scrie Bloomberg BusinessWeek.  

Firma americană de investiţii Gotham City Research LLC a anunţat public în urmă cu două săptămâni că elimină societatea Gowex din portofoliul său întrucât rezultatele financiare care care îi asiguraseră succesul furnizorului de servicii de Internet au fost “fabricate” şi nu reflectă deloc realitatea.

Informaţia a fost adusă la lumină de Daniel Yu, care conduce compania Gotham City. Yu spune că a petrecut opt luni pentru a analiza situaţiile financiare de la Gowex înainte de a emite un raport la 1 iulie spunând că societatea ar fi indus în eroare investitorii cu privire la situaţiile financiare ale companiei. 

Fondatorul său şi director executiv al Gowex, Jenaro Garcia, a recunoscut că situaţiile financiare ale firmei din ultimii patru ani erau false, iar pe 6 iulie compania a depus actele de insolvenţă. În înşelăciune a fost implicată şi soţia lui Jenaro Garcia, care ocupa poziţia de director al departamentului de relaţii cu investitorii de la Gowex, fiind cea care a semnat pe hârtiile falsificate. Reprezentanţii Gowex nu au putut fi contactaţi, în timp ce directorul Jenaro Garcia, pe care presa îl numea “Wi-Fi Man”, a postat pe reţeaua de socializare Twitter un mesaj în care îşi cere iertare tuturor susţinătorilor săi.

Garcia era prezentat în presa spaniolă drept simbolul unei noi generaţii de antreprenori spanioli, pe care guvernul se bazează ca Spania să depăşească cea mai gravă recesiune a ultimelor decenii din Spania.

"Mi-e ruşine ca spaniol şi ca profesor de finanţe corporative, pentru că ştiu că investitorii americani vor spune << Fii atent înainte de a investi în companiile mai mici din Spania>>. Acest scandal trebuie să conducă la reglementări mai dure, iar companiile trebuie să aibă auditori reali", a declarat Robert Tornabell, profesor la şcoala de afaceri ESADE din Barcelona“, citat de Financial Times.

Oficialii guvernamentali şi grupurile care au copleşit Gowex cu premii, au încercat să se depărteze de scandal. Raportul publicat de Gotham arată că Gowex a considerat marjele de profit duble faţă de cele normale pentru serviciul Wi-Fi oferit gratuit, în timp ce firmele concurente, cum ar fi Boingo Wireless Inc şi iPass Inc au afişat pierderi la furnizarea acestui tip de serviciu. În ciuda marjelor mici de profit şi a valorii afacerii, Gowex a raportat venituri mai mari pe angajat decât Google şi Facebook.

De asemenea, datele Gotham arătau că Gowex a raportat că a primit două milioane de euro pentru furnizarea de servicii Wi-Fi în New York City, în timp ce oficialii oraşului evaluează contractul la mai puţin de 200.000 de euro.

Colapsul Gowex este o lovitură pentru guvernul conservator al primului-ministru Mariano Rajoy, care în martie a acordat un premiu companiei pentru competivitatea în exporturi. Premiul a fost revocat în urma ştirilor recente despre Gowex. Înainte de aceste dezvăluiri, Garcia era portretizat ca reprezentant al unei noi generaţii de antreprenori.

Jenaro Garcia se afla anul trecut pe locul 39, în topul celor mai bogate persoane din Spania, scrie ziarul El Mundo, cu o avere de 177,7 milioane de euro, care se bazează mai ales creşterii spectaculoase a acţiunilor Gowex, de la doi euro în 2012, la 26 euro în 2013.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO