Business Hi-Tech

Trecerea la televiziunea digitala in Europa de Est: complicata, la viteze si costuri diferite de la tara la tara

30.03.2010, 23:15 38

Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala sialocarea frecventelor radio care devin astfel libere pentruservicii de internet mobil este un proces complicat, care sedesfasoara cu viteze, costuri si reguli diferite in tarile dinEuropa de Sud-Est - in ciuda reglementarilor comune impuse deUniunea Europeana, arata datele prezentate in cadrul uneiconferinte organizate de arbitrul telecom la Bucuresti.
Prin televiziunea analogica utilizatorii pot receptiona cu o simplaantena instalata de regula pe casa emisiunile transmise gratuit deposturile publice si de cele mai mari statii comerciale. In Romania1,4 milioane din cele 7,5 milioane de gospodarii utilizeazaserviciile TV analogice, potrivit datelor Guvernului. In Cehia insa48% din gospodarii se bazeaza pe televiziunea analogica. UE isipropune ca la finele anului 2012 sa fie oprite cele mai multeemisii TV in format analogic, pentru ca operatorii telecom sa poatafolosi frecventele radio eliberate astfel pentru servicii deinternet de mare viteza. Motivul pentru care spectrul utilizat acumde transmisiunile TV analogice este atat de cautat il reprezintafaptul ca permite o acoperire foarte buna in interiorul cladirilor,dar si in mediul rural - la costuri mici.
Reprezentantii autoritatilor de reglementare in telecom dinregiune, prezenti la Bucuresti, au aratat insa un tablou delocunitar al actiunilor in vederea trecerii la televiziunea digitala.In Romania planul guvernului este sa opreasca emisia analogica in2012, insa hotararea de guvern care stabileste detaliileprocedurilor nu a fost insa adoptata, desi era asteptata inca de lafinele anului trecut. Potrivit documentului, castigatorii primelordou" multiplexuri digitale prin care populatia va putea receptionagratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prinselectie comparativa pana la 31 mai, iar atribuirea efectiva se vaincheia pana la 1 iulie. Taxa se va ridica la 2,5 milioane de europentru fiecare multiplex, licentele urmand a fi acordate pe 10 anicu posibilitatea prelungirii. Romania isi propune ca in viitorspectrul eliberat sa fie utilizat pentru servicii de internetmobil, a spus Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecomdin Romania.
Una dintre cele mai avansate tari din acest punct de vedere pare afi Croatia, care are deja 90% din teritoriu acoperit cu semnaldigital TV si va opri anul viitor emisiile in format analogic.Guvernul croat a oferit o subventie de 10 euro pentruachizitionarea unui decodor care sa permita receptia posturilor TVin noul format si a stabilit deja ca spectrul eliberat va fiutilizat pentru internet.
Ungaria, spre exemplu, va opri anul viitor televiziunea analogica,insa nu a oferit subventii, ci a cerut un pret mic pe licente, dara obligat castigatorul sa ofere decodoarele la un pret mic si sa seocupe de educarea consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO