Business Hi-Tech

UE cere Microsoft sa ofere si alte browsere

23.02.2009, 18:33 20

Comisia Europeana va cere companiei Microsoft, cel mai mare producator global de software, sa le ofere utilizatorilor sistemului sau de operare Windows posibilitatea de a alege intre diverse programe de navigare pe internet, pentru a nu incalca legile UE privind competitia pe piata, scrie presa internationala.

"In cazul in care concluziile preliminare ale Comisiei vor fi confirmate, CE intentioneaza sa impuna solutii care vor permite utilizatorilor sa faca o alegere impartiala intre Internet Explorer si un program de navigare web rival", a declarat Jonathan Todd, un purtator de cuvant al comisarului de competitie a UE, Neelie Kroes.
Astfel, Microsoft va fi obligat sa proiecteze Windows-ul in asa fel incat utilizatorii "sa poata alege ce program de navigare Web vor sa foloseasca in loc de sau alaturi de Internet Explorer", a explicat Todd.
O solutie posibila poate fi un meniu aditional in care utilizatorii pot sa isi aleaga programul dorit, a adaugat el.
O alternativa ar putea fi oferita de producatorii de computere sau telefoane mobile, precum Dell sau Nokia, care ar putea oferi utilizatorilor programe de navigatie diferite instalate peste sistemul de operare de la Microsoft.
Aceste solutii incearca sa nu repete greselile pe care Comisia a recunoscut ca le-a facut in momentul in care a impus eliminarea Media Player din Windows.
Microsoft este obligata sa ofere o versiune de Windows fara Media Player, insa majoritatea utilizatorilor au optat si opteaza pentru pachetul cu produsul respectiv, care este disponibil la acelasi pret. "Acea solutie a fost o prostie", a afirmat un oficial al departamentului de competitie al Comisiei Europene.
Nici noua abordare nu este perfecta. "Cum poate defini CE browserele care sunt eligibile pentru a fi incluse alaturi de Internet Explorer?", a declarat un avocat al Opera, producatorul browserului omonim, care a depus o noua plangere impotriva Microsoft.
Piata este impartita in prezent intre Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome si Opera. Insa nimeni nu poate prezice numarul de programe de navigare web care care vor exista peste cinci ani.
"Noi suntem obligati sa ne conducem afacerile dupa legile europene. Momentan, studiem acuzatiile aduse", au raspuns oficialii Microsoft.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO