Business Hi-Tech

Un hacker „politicos” le-a lăsat adresa de email victimelor după ce a accesat 420.000 de calculatoare pentru a realiza o hartă uimitoare a Internetului

Un hacker „politicos” le-a lăsat adresa de email...

Autor: Octavian Calei

19.05.2013, 17:51 1776

Un hacker anonim a „spart” peste 420.000 de computere din toată lumea pentru a realiza în premieră o hartă a Internetului şi le-a lăsat victimelor adresa de email dacă vor să afle detalii despre proiectul său, scrie Motherboard.

Autorul hărţii explică într-un articol publicat de curând pe Internet cum a reuşit să infecteze 420.000 de calculatoare din diverse zone ale lumii pentru a realiza cea mai detaliată hartă a Internetului dintotdeauna.

Hackerul le-a lăsat într-un mesaj victimelor anunţul că le-a folosit calculatoarele pentru un proiect de cercetare şi o adresă de email în cazul în care au întrebări legate de proiect.

Imaginea mişcătoare (format GIF) arată de unde s-a accesat Internetul pe glob şi traficul într-o perioadă de 24 de ore. Datele analizate provin de la calculatoare care se conectează la Internet prin cel mai răspândit protocol la ora actuală, Ipv4 şi care au instalat sistem de operare Linux.

Proiectul derulat de către autorul hărţii este ilegal. În cazul în care ar fi condamnat conform legislaţiei americane pentru fiecare calculator accesat ilegal, ar trebui să ispăşească o condamnare la detenţie pe viaţă.

„Am avut ocazia de a lucra la scală mare, să controlez sute de mii de dispozitive cu un singur click de mouse, să scanez adrese şi să realizez o hartă a Internetului în premieră, practic să mă distrez cu computerele şi cu Internetul într-un mod în care foarte puţini oameni au putut s-o facă vreodată”, scrie autorul în raportul online.

Cercetătorii au apreciat efortul hackerului şi rezultatele studiului.

„Acesta este un studiu grozav care arată cât de vulnerabile sunt sistemele”, a spus Mark Bower, profesionist în securitate digitală.

„Cercetarea este însemnată deoarece este cea mai detaliată scanare a Internetului. Mi-ar plăcea să mai văd astfel de proiecte, realizate în condiţii legale”, a spus Mark Schloesser, cercetător în securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO