Business Hi-Tech

Ursoi, SES Astra: Costul lansării unui satelit de către România ar fi de ordinul sutelor de milioane de euro. VIDEO

Autor: Luciana Georgescu,

25.09.2014, 19:45 523

Proiectul lansării de către România a propriului satelit de comunicaţii, anunţat de ministrul Răzvan Cotovelea în cadrul conferinţei International Digital Forum, ar presupune costuri de ordinul sutelor de milioane de euro şi ar putea fi finalizat în câţiva ani a declarat Mihai Ursoi, director regional pentru compania de comunicaţii prin satelit SES Astra în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Live, transmise de la conferinţa International Digital Forum 2014.

“Producerea, lansarea şi asigurarea unui satelit costă peste 200 de milioane de euro. Dacă există consumatori care pot acoperi aceste cheltuieli, de ce nu? Piaţa de satelit este foarte competitivă, în România sunt 6 firme mari care concurează acerb pe o piaţă privată cu dimensiuni  moderate. Cât ar dura producerea unui satelit? Între 3-4 ani. O altă sugestie pe care o dau statului este să facă un parteneriat cu un operator de satelit cu experienţă. Dacă aş fi statul român aş încerca să intru într-un parteneriat”, a declarat Ursoi.

Ce a mai declarat Mihai Ursoi la ZF Live:

* despre trecerea României la televiziunea digitală: Este târziu, trebuia început mai devreme, odată cu licitaţia în 2009. Acum suntem în criză de timp. Şi în timpul conferinţei am dat exemplul negativ al Bulgariei - acolo acest serviciu nu este un succes. Bulgaria, ca şi România este o ţară în care pay tv-ul are o penetrare foarte mare, peste 85%, motiv pentru care broadcasterii nu au un business model ca să dea bani pentru aşa ceva. În Bulgaria au început cu 10 staţii, însă principalele grupuri media s-au retras, acum sunt mult mai puţine.

Întotdeauna se punea problema cine plăteşte în final acest serviciu?

Multiplexul este o reţea de antene, pentru consumatori este un buchet de canale care se prinde free to air pe o anumită frecvenţă, însă cineva trebuie să investească pentru a difuza aceste canale. În cazul nostru va fi Radiocom, pentru că a câştigat licitaţia. Radiocom are în prezent o infrastrucutură existentă, însă probabil vor avea costuri de modernizare, pe care trebuie să şi le recupereze. Problema este că nu multe televiziuni vor fi de acord să plătească o rată anuală pentru aceste multiplexuri pentru a ţinti maxim 15% din populaţie, care cel mai probabil nu este populaţia cu cel mai mare venit, pentru că vorbim des zona potenţial defavorizată.

Eu am fost adeptul tratării platformelor digitale într-un mod “fair”, cum s-a întâmplat şi în alte ţări pentru gospodăriile defavorizate. Statul a dat cu titlu gratuit receptoarele sau anumite vouchere cu care populaţia poate să îşi cumpere receptoarele de pus lângă TV cu ajutorul cărora recepţionezi semnalul.

Startul a întârziat şi vorbind şi cu colegii din piaţă credem că va fi greu să realizăm o penetrare mare a populaţiei până în iunie 2015. Sugerăm ca statul să dea vouchere populaţiei defavorizate, astfel încât consumatorul final să poată să îşi cumpere măcar o parte din pachetul necesar pentru a avea acces la televiziunea necesară. În alte ţări s-au făcut demersuri în acest sens.


* Piaţa de servicii TV din România - România este chiar avansată din acest punct de vedere. Ultima tehnologie de broadcasting este televiziunea HD. Noi avem în România platforma Orange TV, care este un exemplu pentru orice platformă recent lansată în Europa. Din cele 111 posturi, 48 sunt HD. În Georgia de exemplu, sunt doar 8 canale HD, în Bulgaria - până în 10 canale HD. Odată ce ai obişnuit consumatorul cu un lucru de calitate, el nu vrea să se mai întoarcă. Românii îmbrăţişează cu uşurinţă şi rapiditate noul în televiziune.

* trecerea la UHD în România - La Astra testăm transmisia UHD şi vrem să dovedim că UHD este deja aici, cu un simplu televizor, nu mai este nevoie de decodor. Satelitul este cel mai bun mod de a recepţiona canale UHD şi de a face penetrarea în piaţă a ultimelor tehnologii. Am făcut un studiu în care am observat că în viitor satelitul şi fibra optică vor concura. Am constatat că la o utilizare a unui serviciu pe cablu în full hd şi la un consum mediu cum este acum, ai nevoie de capacitate de 10 ori mai mare pentru HD şi pentru UHD de 100 de ori mai mare pe fibra terestră comparativ cu satelitul. Ne ajută şi noul sistem de codare care va fi curând lansat comercial HEVC.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO