Business Hi-Tech

Vanzarile de mobile au scazut puternic in trim. I

Vanzarile de mobile au scazut puternic in trim. I
03.05.2009, 17:35 19

Vanzarile de telefoane mobile vor scadea cu 10% in trimestrul al doilea din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar rezultatul ar reprezenta o imbunatatire fata de trimestrul I, in care livrarile au scazut cu 13%, la 245 de milioane de unitati, conform unui studiu al firmei Strategy Analytics, citat de Wall Street Journal.

"Studiul indica faptul ca primul trimestru din 2009 a consemnat cel mai rapid declin in livrari anuale de la inceputurile industriei telefoniei mobile, in 1983", au spus oficialii firmei de cercetare.
Acestia au adaugat ca retailerii sunt asteptati sa inceapa refacerea stocurilor in a doua parte a anului. Trimestrul al doilea va fi volatil, pe masura ce criza economica globala continua sa afecteze puterea de cumparare.
Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, si-a mentinut prima pozitie in T1, livrand 93,2 milioane de unitati si avand o cota de piata de 38,1%.
Totusi, rata de crestere a companiei se afla sub media industriei pentru al treilea trimestru consecutiv. Compania a pierdut 3% din cota de piata comparativ cu anul trecut.
Producatorul sud-coreean Samsung Electronics s-a mentinut pe locul al doilea, cu vanzari de 45,8 milioane de telefoane si o cota de piata de 18,7%. Rivalul LG Electronics a avut o cota de piata de 9,2% in trimestrul intai, intarindu-si pozitia de la 8,6% inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
"Un sir continuu de dispozitive atragatoare, o prezenta in retail imbunatatita si un marketing mai vizibil au reprezentat secretul succesului companiei LG", au spus reprezentantii firmei Strategy Analytics.
Motorola, producatorul american de dispozitive mobile, a raportat o pierdere in cota de piata, ajungand la 6% dupa ce a vandut 14,7 milioane de dispozitive.
 
3,8 milioane de iPhone-uri vandute
Sony Ericsson a raportat cifre similare, livrand 14,5 milioane de unitati in T1. "Lipsa prezentei lui Sony Ericsson pe piata smartphone-urilor continua sa afecteze compania", au spus oficialii firmei de cercetare. Compania americana Apple a livrat 3,8 milioane de dispozitive iPhone 3G, avand o cota de 2%. Strategy Analytics este de parere ca firma va lansa modele noi in urmatoarele luni pentru a-si mentine rata de crestere.
Vanzarile de telefoane mobile din Romania au crescut anul trecut cu 10%, pana la aproape cinci milioane de unitati, iar pretul mediu al unui terminal a ajuns la 110 euro, estimeaza reprezentantii Germanos, cel mai mare retailer GSM de pe piata locala. Acestia estimau valoarea pietei la 500-550 mil. euro, comparativ cu suma de 362 mil. euro avansata de firma de cercetare GfK.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO