Business Hi-Tech

VIDEO. Preşedintele Consiliului Concurenţei despre negocierile Telekom cu Adrian Tomşa: Vrem să vedem capacitatea investitorului de a asigura funcţionarea, Telekom Mobile nu e o firmă înfloritoare. Contează de unde vin banii, dacă vin de la un jucător din piaţă analiza se schimbă. Răspunsul nostru, în câteva luni

Autor: Adrian Seceleanu

13.02.2024, 14:35 867

„Operaţiunea, care nu s-a realizat în 2023 a fost blocată pe securitate naţională. Vedem dacă vom reuşi anul acesta să ajungem la o formulă sau dacă ne propun vânzătorul şi cumpărătorul o formulă care e acceptabilă şi din punct de vedere concurenţial şi din punct de vedere al securităţii naţionale”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei se va uita în principal la capacitatea investitorilor de a asigura funcţionarea companiei după preluare dar şi la sursa banilor pentru achiziţie şi ulterior pentru susţinerea operaţiunilor în dosarul prin care un grup de investitori condus de antreprenorul local Adrian Tomşa negociază achiziţia operatorului de telefonie mobilă Telekom Romania Mobile, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Analiza, care va dura câteva luni, este importantă în condiţiile în care Telekom nu „merge grozav”, a spus Chiriţoiu. „Trebuie să vedem care e planul de afaceri, care e capacitatea investitorului de a asigura funcţionarea Telekomului, care nu merge grozav. Telekom nu este o firmă înfloritoare. Şi atunci zic vine cineva, vrea să o ţină în viaţă, are capacitatea asta şi mai ales are banii, are bani să o cumpere şi are banii să să-i asigure funcţionarea până când ea se stabilizează?. Şi atunci contează de unde vin banii, pentru că într-adevăr conceptul aici este de beneficiar final. Deci totdeauna nu mă uit numai la cel care vine şi spune că el cumpără, dar cel care cumpără e proprietate a lui X, care e a lui Y, care e a lui nu ştiu cine.

Deci eu trebuie să aflu care beneficiarul final. Atunci dacă banii vin din altă parte, asta îmi spune că de fapt beneficiarul adevărat nu-i cel pe care îl am în faţă, da ci cel care îi de banii. Deci asta ne interesează, de unde vin banii. Dacă banii vin de la un jucător de pe piaţă evident că atunci analiza se schimbă. Dar nu înseamnă că nu se poate face, dar e altă altă analiză, atunci înseamnă că de fapt cumpără cel care finanţează şi atunci mă uit dacă are sens sau n-are sens să aprobăm achiziţia făcută de de cel care finanţează. Suntem încă în analiză, ne aşteptăm să o terminăm în câteva luni, dar suntem încă în analiză, n-am primit răspunsul la toate întrebările noastre. În paralel merge şi analiza pe securitate naţională, unde habar n-am cum judecă. Vom vedea ce părere au diferitele instituţii care fac parte din această comisie de examinare a investiţiilor”, a spus Bogdan Chiriţoiu răspunzând unei întrebări adresate de ZF.

Întrebat dacă, spre exemplu, grupul condus de Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţia de preluare a Telekom, preşedintele Consiliului Concurenţei a răspuns că da.
Adrian Tomşa, un antreprenor discret din industria de cablu, care a devenit cunoscut în ultimii ani odată cu preluarea Prima TV şi a drepturilor de televizare pentru meciurile din campionatul naţional de fotbal, a semnat cu grupurile OTE / Deutsche Telekom un memorandum privind achiziţia Telekom România Mobile. Tomşa a declarat anterior pentru ZF că are alături de el un grup de antreprenori din România, fără a oferi alte detalii. În contextul discuţiilor din piaţă despre posibila implicare a RCS&RDS în tranzacţie, în contextul în care în trecut cele două părţi au fost implicate în alte tranzacţii, Adrian Tomşa a spus că RCS&RDS şi acţionarul său majoritar - Zoltan Teszari - nu sunt implicaţi în proiect.

„Aşa cum am repetat de mai multe ori în ultima perioadă, nici Digi şi nici Dl. Teszari nu se regăsesc printre investitorii care vor prelua TKRM, împreună sau prin intermediul Quantum Projects.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO