Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Sorin Stan, directorul Şcolii Informale de IT: Piaţa de IT din România nu va mai fi atât de interesantă dacă salariile cresc peste nivelul din Occident

Autor: Georgiana Mihalache

16.09.2016, 00:06 1332

Şcoala Informală de IT, un proiect privat de educaţie alternativă, le oferă persoanelor care îşi doresc să lucreze în domeniul IT un program de training de cinci luni în urma căruia pot fi angajaţi în acest sector care înregistrează un deficit de circa 100.000 de IT-işti, potrivit lui Sorin Stan, directorul general al Şcolii Informale de IT, invitat la ZF Live.

Proiectul demarat în urmă cu trei ani la Cluj s-a extins în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Oradea, iar 1.130 de persoane au absolvit cursurile acestei şcoli.

„Se numeşte Şcoala Informală de IT pentru că venim cu un program alternativ la sistemul de învăţământ actual, mult mai cantonat în realităţile IT-ului românesc, încercăm să punem umărul la creşterea resurselor umane din industria IT. Anul acesta, până la final o să ajungem până la 1.000 de cursanţi. Astăzi studiază 250 de oameni care învaţă IT“, a spus Sorin Stan.

Cursurile sunt predate de traineri cu experienţă, angajaţi în firmele de IT şi au loc în timpul săptămânii, în afara programului de lucru, dar şi în weekend.

Persoanele care doresc să devină programatori intră într-un program de iniţiere care durează opt săptămâni, după care sunt selectaţi pentru a continua pregătirea de cinci luni pentru care trebuie să plătească între 900 şi 1.000 de euro.

„Scopul nostru este ca ei să intre în industria de IT, iar intrarea lor se face în urma unui interviu foarte serios pe care îl fac firmele de IT. Pentru noi, validarea şcolii o fac firmele prin angajarea cursanţilor care vin la cursurile noastre. Din procentajul celor pe care îi recomandăm aproximativ 70% se şi angajează“, a mai spus Sorin Stan.

Cursanţii Şcolii Informale de IT învaţă să testeze sau să dezvolte aplicaţii, folosind limbajele de programare Java, C Sharp, PHP, iar iniţiatorii proiectului vizează creş­terea numărului de discipline prin cursuri de project manager sau analist de business.

Candidaţii au o medie de vârstă de 29 de ani, au absolvit deja o facultate din aria economică, au trei, patru ani de experienţă şi îşi doresc să îşi schimbe domeniul de activitate.

„Nu orice economist poate să facă IT, este nevoie ca în orice domeniu de pasiune, motivaţie şi multă muncă. Reuşeşte cel care îşi doreşte foarte mult, este motivat, pasionat şi lucrează foarte mult. În cadrul companiilor de IT, în ziua de astăzi nu mai este suficient să implementezi o aplicaţie, să execuţi nişte ordine. Trebuie să înţelegi spiritul aplicaţiei, businessul clientului tău”, a precizat Sorin Stan.

„România se transformă prin IT, deşi nu ar trebui să fie singura industrie care să transforme România”, a mai spus Sorin Stan, atrăgând atenţia că în domeniul IT au apărut nişte probleme în urma creşterii salariilor angajaţilor din acest sector.

„Lucrurile încep să se complice din cauza faptului că salariile au crescut foarte mult în rândul IT-iştilor la un nivel care nu mai este sustenabil pentru piaţă şi încep să depăşească salarii din ţări vestice. Există un deficit de programatori, dar noi începem la nivel internaţional să nu mai fim atât de interesanţi deoarece costurile cu resursele umane sunt mari”, potrivit lui Sorin Stan.

Salariul de început pentru persoanele fără experienţă în domeniul IT este între 1.800 şi 2.000 de lei şi variază în funcţie de cunoştinţele pe care le are. Angajaţii cu experienţă, care coordonează oameni în echipe, câştigă peste 2.000 de euro, salariu net.

„Este un business bun, cifra de afaceri pe care o estimăm la sfârşit de an la nivel naţional este undeva la un milion de euro şi toţi cei care lucrăm pentru Şcoală nu o facem pentru bani, ci pentru că vrem să întoarcem societăţiii ce am primit noi la un moment dat”, potrivit lui Stan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO