Business Hi-Tech

Vreme: Hotărâm mâine dacă îl votăm pe Theocharopoulos la Romtelecom. Fenechiu, Pambuccian: OTE poate impune ce vrea

Ziua “Z” pentru viitorul Romtelecom şi Cosmote. Vreme: Nu ştiu dacă îl votăm pe Theocharopoulos. Mai discutăm mâine la 11,00. Fenechiu: OTE poate impune ce vrea. Pambuccian: Suntem minoritari pur sânge

Autor: Adrian Seceleanu

30.06.2011, 18:50 1040

Cu o zi înaintea şedinţei Consiliului de Administraţie alRomtelecom în care s-ar putea decide numirea directorului generalal Cosmote şi în fruntea operatorului de telefonie fixă, grupulelen OTE şi statul român - cei doi acţionari ai companiei, nu par aavea aceeaşi opinie asupra vitezei şi felului în care cei doioperatori urmează să-şi unifice operaţiunile astfel că vor avea, înacest context, o întâlnire mâine dimineaţă, înainte de reuniuneaCA.

"Mâine la ora 11,00 vom avea la sediul MCSI o întâlnire cureprezentanţii grupului elen OTE, solicitată de aceştia, în careurmează să discutăm ceea ce se întâmplă cu managementulRomtelecom", a declarat pentru ZF Valerian Vreme, ministrulcomunicaţiilor.
Subiectul discuţiei îl reprezintă persoana care va conduce companiaRomtelecom. Grupul elen OTE vrea să îl impună pe StefanosTheocharopoulos - şeful Cosmote România, care ar urma să cumulezeşi funcţia ocupată până în această seară de Yorgos Ioannidis. Elşi-a anunţat retragerea companie în urmă cu câteva zile, printr-unmesaj transmis angajaţilor şi, apoi, şi jurnaliştilor cu care acolaborat.

Scânteia care a aprins conflictul dintre statul român şi OTE afost decizia luată, se pare, unilateral de OTE de a-l schimba peIoannidis, în luna mai. La Bucureşti informaţia a ajuns pe canaleneoficiale şi nu prin informări făcute de OTE, situaţie care ainflamat spiritele la MCSI. Stefanos Theocharopoulos este susţinutde Michael Tsamaz, preşedinte şi CEO al grupului OTE, şi cel carecoordonează şi grupul Cosmote.

Întrebat dacă MCSI a decis dacă îl va susţine sau nu pe StefanosTheocharopoulos în funcţia de CEO al Romtelecom, Vreme a evitat unrăspuns, afirmând însă că "a solicitat o analiză" iar decizia se valua mâine. "Am cerut o analiză care va fi gata mâine dimineaţă.Singura mea problemă este legată de contract şi de toate acteleadiţionale. Eu am toată stima pentru domul Theocharopoulos, dartrebuie să respectăm toate prevederile din contract", a spusministrul pentru ZF.

Discuţiile vor avea loc la ora 14.00 la şedinţa Consiului deadministraţie a Romtelecom - cel mai mare operator de telefoniefixă din România, companie controlată de greci cu 54% din acţiuni,şi unde statul deţine restul titlurilor prin MinisterulComunicaţiilor. Grupul OTE deţine şi 70% din Cosmote România,numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, diferenţa fiindîn posesia Romtelecom.

Agitaţia este în van, spun Fenechiu şi Pambuccian: avândmajoritate în CA, OTE votează ce vrea

Întrebat cum comentează intenţia grupului OTE de a numi unsingur director general în fruntea Cosmote şi Romtelecom, ReluFenechiu (PNL), preşedintele Comisiei IT&C a CamereiDeputaţilor spune că discuţia nu are rost. "Având majoritatea înCA, grupul OTE poate impune orice doreşte", a spus Fenechiu pentruZF. El a refuzat să facă alte comentarii, în ceea ce priveştepersoana care va conduce compania. "În chestiuni executive nu arerost să amestecăm politica". În ceea ce priveşte integrarea dintrecele două companii, el a reluat o poziţie exprimată anterior, căstatul român ar trebui să mai aştepte. "Ar trebui să mai aşteptă,este strict părerea mea personală", a spus el.

Deputatul Varujan Pambuccian (minorităţi), membru şi fostpreşedinte al Comisiei IT&C, spune, de asemenea că discuţiileprivind ceea ce vrea sau nu statul nu au rost. "Problema MCSI stăîn felul în care s-a făcut privatizarea Romtelecom, unde suntemnişte minoritari pur-sânge. Ce poate face statul e să voteze oricevrea pentru că voturile sale oricum nu contează. Decizia este laOTE şi, în cele din urmă la Deutsche Telekom. Probabil este oînţelegere între OTE şi DT".

Întrebat ce ar trebui să facă statul în ceea ce priveşteintegrarea celor doi operatori, Pambuccian spune că "dacă aş aveaeu acţiunile statului atunci aş vota pentru a avea titluri la ocompanie care poate oferi toate serviciile, însă cu condiţia să nuîmi fie afectat grav". Deputatul afirmă că problema stă în felul încare se va face ajustarea pachetului de acţiuni al statului în nouaentitate şi care nu ar trebui să se facă "după regula de treisimplă. Problema este că în contractul de privatizare nu există oasemenea clauză. Aşa se făcea privatizarea în anii 2000".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO