Business Hi-Tech

ZF IT Generation Summit 2023. Marius Ghenea, managing partner Catalyst România: Start-up-urile valoroase găsesc finanţare. Problema este cu cele care nu îşi pun în valoare atuurile când merg să ia finanţare sau nu se duc la momentul potrivit

Marius Ghenea, managing partener Catalyst România: Legat de modul în care se uită o corporaţie la un start-up din perspectiva relaţiei furnizor-client, aş puncta faptul că o corporaţie vrea să ştie că start-up-ul care oferă cel mai bun produs din piaţă va exista şi funcţiona şi peste un an, peste doi ani, peste trei ani ş.a.m.d.

Marius Ghenea, managing partener Catalyst România: Legat de modul în care se uită o corporaţie la un start-up din perspectiva relaţiei furnizor-client, aş puncta faptul că o corporaţie vrea să ştie că start-up-ul care oferă cel mai bun produs din piaţă va exista şi funcţiona şi peste un an, peste doi ani, peste trei ani ş.a.m.d.

Autor: Ioana Nita

17.07.2023, 00:07 300

„În toată regiunea Europei Centrale şi de Est vedem că în ultimii ani au existat alocări mari de fonduri“.

Chiar dacă evaluările start-up-urilor de tehnologie au scăzut la nivel mondial şi implicit şi local în ultimul an, ca o corecţie la nivel de piaţă, iar numărul investiţiilor s-a redus, proiectele cu adevărat valoroase îşi găsesc finanţare, consideră Marius Ghenea, managing partner la Catalyst România – primul fond de investiţii în start-up-uri de tehnologie de pe plan local, susţinut de 3TS Capital şi lansat în 2012, care acum se află la cel de-al doilea fond. În plus, comparativ cu piaţa din SUA, fondurile de investiţii care activează în Europa au o presiune de a-şi îndeplini mandatele şi de a investi banii atraşi.

„Start-up-urile valoroase găsesc finanţare. Problema este cu cele care poate că sunt şi ele valoroase, dar nu-şi pun în valoare atuurile în momentul în care se duc către finanţare, sau se duc prea repede, sau se duc prea încet, deci comit nişte erori din acest punct de vedere. În momentul de faţă este o situaţie bună la nivel european, şi în Europa de Centrală şi de Est, pe care o vedem şi la alte fonduri fiindcă lucrăm împreună la 3TS Capital în toată regiunea Europei Centrale şi de Est şi vedem că în ultimii ani au existat alocări mari de fonduri. Noi ca fond trebuie să cheltuim banii pentru că nu suntem în situaţia unor fonduri de investiţii bazate pe nişte angajamente discreţionare de la «family office» sau de la alţi investitori individuali. Avem nişte mandate pe care trebuie să le îndeplinim şi atunci trebuie să punem bani, nu neapărat că vrem sau că nu vrem, dar trebuie fiindcă există o anumită presiune care în alte părţi nu există. De exemplu, în Statele Unite ale Americii nu există acelaşi tip de presiune pe alocarea de bani în piaţă. Deci din acest punct de vedere am văzut investiţii care continuă“, a spus Marius Ghenea în cadrul conferinţei ZF IT Generation Summit 2023.

Catalyst România Fund II a anunţat re­cent o nouă investiţie în valoare de 2 mi­lioa­ne de euro în ESX – o platformă de agregare de săli de fitness şi centre sportive. În afară de investiţia în ESX, Catalyst România a mai finanţat alte cinci businessuri din cel de-al doilea fond al său, din care patru de pe plan local - SeedBlink, Code of Talent, Adservio, evoMAG - şi unul din Serbia - Hunch.

În ceea ce priveşte reducerea evaluărilor start-up-urilor de tehnologie din ultimul an, Ghenea susţine că evaluările au fost reduse în contextul pieţei, şi nu de investitori propriu-zis.

„Ne uităm într-adevăr cu mai multă atenţie la start-up-uri şi uneori distanţele dintre evaluările propuse şi dorite de fon­da­torii de start-up-uri şi ceea ce vedem noi este mai mare. Pentru că noi le vedem de obicei prin perspectiva unui set de «peer groups», deci de companii asemănătoare care sunt eva­luate cu foarte mare atenţie. Şi multe start-up-uri fie nu înţeleg, fie refuză să în­ţeleagă că există ulterior un discount semni­ficativ faţă de o asemenea mediană a unui «peer group», pentru că dacă mergi pur şi simplu pe o mediană, înseamnă că noi com­parăm mere cu pere, comparăm Amazon cu un mic e-commerce de aici din România sau comparăm UiPath cu un mic business de asemănător din zona RPA de aici, deci un discount semnificativ şi asta s-a întâmplat.“

În plus, a adăugat el, a existat o efervescenţă în piaţă şi multe evaluări au fost mult prea mari, ca atare s-a făcut o corecţie apoi în piaţă. „Apoi, pe de altă parte, mai sunt şi alte lucruri care au apărut între timp în analiza noastră şi a tuturor fondurilor de investiţii, cred, legate de contextul actual, în care pe de-o parte nu mai suntem atât de siguri că o companie care face acum o rundă de finanţare, dar are nevoie şi de a doua şi de o atreia şi de o a patra rundă de finanţare va putea să le obţină foarte uşor în viitor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO