Business Hi-Tech

ZF Live. Bogdan Ivănel, cofondator al Code4Romania: Instituţiile nu au în România acest exerciţiu de a vorbi pe înţelesul oamenilor

Autor: Bianca Dorobanţu

26.09.2016, 00:05 654
Din luna februarie a acestui an, 70 de programatori dezvoltă soluţii IT în diferite domenii în mod voluntar, care să vină în sprijinul societăţii, prin intermediul platformei Code4 Ro­ma­nia, facilitându-le accesul oa­menilor la diferite informaţii publice sau instrumente.
 
„Ideea a apărut după ce s-a întâmplat la Colectiv, iar din luna februarie s-a cristalizat. Lansarea oficială a fost acum câteva zile. Fun­cţionăm după modelul Code4­America, fondat în 2008, care face acelaşi lucru – dez­voltă instru­men­te tehno­logice pentru scopuri so­ciale ”, a spus Bogdan Ivănel, co­fon­dator al Code4Romania, în cadrul ZF Live.
 
Prin intermediul Code4Romania a fost deja lansat un proiect care să vină în sprijinul românilor din străinătate care vor să voteze, alte şapte proiecte aflându-se în lucru. Vot Diaspora.ro este un tutorial online de informare pentru românii din străinătate privind regulile de înscriere la votul pentru alegerile parlamentare de anul acesta. „Am luat Ghidul alegătorului român din străină­tate şi din cele 30 de pagini, cât avea, l-am transformat într-un tutorial de cinci paşi prin care înscrierea durează un minut şi jumă­tate”.
 
Un alt proiect care se află în pregătire de Code4Romania este Monitorizare Vot - o aplicaţie de monitorizare a procesului electoral, prin care ONG-urile pot primi în timp real informaţii din secţiile de votare şi pot sesiza nereguli, a mai spus Bogdan Ivănel.
 
Prin intermediul Brain Gain, un alt proiect, se urmăreşte colaborarea între profesorii români de la universităţi din străinătate, făcând referire la fenomenul brain drain. Ei vor putea  preda de la distanţă cursuri şi în limba română, la care vor putea avea acces şi cei din România, potrivit cofondatorului Code4­Romania.
 
„Vrem să schimbăm paradigma, să folosim tehnologia şi să reconectăm românii la România”.
 
Idei pentru proiecte pot fi propuse de oricine, prin intermediul unui formular care se găseşte online pe site-ul Code4Romania.
 
„Aşteptăm idei de la oricine, multe idei au venit din comunitate. De exemplu, dacă un ONG este specializat pe protecţia mediului sau pe anticorupţie şi nu are accesul la tehnologie, noi vrem şi putem transforma gratis ideea lor în produs”.
 
În ce priveşte implicarea autorităţilor din România în proiectele Code4Romania, cofondatorul platformei spune că interes există din partea acestora. „Am fost în discuţii cu cinci ministere, deschidere şi nevoie există, însă până acum nu avem niciun produs şi nimic pus în practică”.
 
El mai atrage atenţia asupra faptului că instituţiile ar trebui să comunice în mod mai „prietenos” cu oamenii. „Toate serviciile publice ar trebui să fie accesibile şi online, să fie mult mai puţine hârtii, mai puţine ore petrecute la ghişeu, dar şi limbajul folosit să fie simplu, oamenii sunt obişnuiti să găsească un mesaj pe înţelesul lor. Institutiile nu au acest exerciţiu în România de a vorbi pe înţelesul oamenilor”, a mai spus Bogdan Ivănel.
 
 Un exemplu este Ghidul alegătorului român din străinătate, din 30 de pagini fiind simplificat de Code4Romania într-un tutorial online în cinci paşi simpli, lucru care în opinia lui Bogdan Ivănel ar fi trebuit realizat de instituţii precum Ministerul Afacerilor Externe sau de Autoritatea Electorală Permanentă. 
 
 Bogdan Ivănel a absolvit facultatea în Drept Internaţional şi Ştiinţe Politice  în Utrecht, Olanda, iar în prezent este cercetător la Sciences Po, în Paris, anul acesta terminându-şi doctoratul.
 
 „Sunt plecat de peste zece ani din România şi sunt într-un proces de revenire în ţară pentru proiectul Code4Romania. Suntem încântaţi de numărul mare de oameni care ne-au scris şi au venit către noi şi ne responsabilizează”.
 
 Practic, tragedia de la Colectiv a fost momentul care a dus crearea Code4Romania.
 
 „ Colectiv ne-a trezit şi pe noi şi pe cei de acasă. Am văzut oameni care până atunci nu mergeau la vot, nu erau interesaţi de chestiuni sociale, care deodată, după Colectiv au devenit interesaţi să facă o schimbare pentru că au avut prieteni care fie au fost răniţi fie au murit acolo. Acest lucru a pus resposabilitatea şi pe umerii nostri.”
 
 „În decembrie am început să ne gândim cum putem fluidiza serviciile sociale în România şi am ajuns gândidu-ne la Code4Romania, ştiind Code4America. Locuiam în San Francisco când ei s-au lansat şi m-am gândit de ce nu putem face şi în România acest lucru?”
 
 Din punct de vedere tehnic, din momentul în care este propusă o idee de proiect la Code4Romania, urmează munca propriu zisă la la arhitectura acestuia. „Avem câteva specificaţii şi un project manager care conduce proiectul. Lucrăm în general pe Internet, dar comunităţile locale care s-au format în marile oraşe se întâlnesc o dată pe săptămână să lucreze”.
 
 Cofondatorul Code4Romania mai spune că un al proiect de anvergură este Catalog Politic, prin care vor fi centralizate datele publice despre aleşi într-un format în care oamenii să le poată înţelege şi analiza.
 
 Code4Romania mai doreşte să transpună declaraţiile de avere ale aleşilor într-un format editabil, însă Bogdan Ivănel spune că a luat legătura cu câteva instituţii, precum Agenţia Naţională de Integritate - ANI,  fără rezultat. „Au mai fost proiecte, posibilitate există, dar la voinţa politică în Parlament este problema”.
 
 În prezent sunt 70 de programatori voluntari care lucrează pentru Code4Romania, însă în ultimele zile şi-au arătat interesul alţi 150 de voluntari, a mai spus Ivănel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO