Business Internaţional

1,5 mld. de euro vor dispărea din conturile ruşilor deschise în Cipru

1,5 mld. de euro vor dispărea din conturile ruşilor...

Autor: Octavian Calei

17.03.2013, 20:31 478

Depozite în valoare de 18,3 miliarde de dolari (14 mld. euro) din băncile cipriote care aparţin cetăţenilor ruşi vor fi afectate de măsura guvernului din Cipru de a introduse o taxă fără precedent pe depozitele bancare, măsură necesară pentru a obţine finanţare externă de 10 mld. euro de la BCE, scrie Vocea Rusiei.

Companiile şi băncile ruseşti ar pierde circa 2 miliarde de euro (1,5 mld. euro) în urma hotărârii guvernului de la Nicosia.

„Această decizie a ţărilor din Zona Euro se va reflecta şi asupra companiilor ruseşti, care vor căuta alte servicii asemănătoare în zonele offshore. Cea mai promiţătoare este Belize”, a declarat Anton Danilov-Daelian, copreşedintele asociaţiei Business Russia.

Michael Sarris, ministrul de finanţe din Cipru, a fost determinat în urma presiunilor BCE să impună o taxă specială 9,9% asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro şi de 6,75% asupra sumelor sub 100.000 de euro din conturile clienţilor băncilor cipriote.

Măsura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizaţi pentru recapitalizarea băncilor. Deţinătorii de depozite afectaţi urmează să primească drept compensaţie acţiuni la bănci cu valoare echivalentă pierderii, odată ce sistemul bancar va fi recapitalizat, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO