Business Internaţional

18 bănci prezente în România sunt supuse testelor de stres

18 bănci prezente în România sunt supuse testelor de stres
21.07.2010, 23:33 41

Sistemul bancar european este în focuri pentru că mai este osingură zi până când se vor publica rezultatele testelor de stres.Dintre cele 91 de bănci testate la nivel de Uniune Europeană, carereprezintă 65% din sistemul bancar comunitar, 18 sunt prezente pepiaţa din România. Erste Bank şi Société Générale, băncile-mamă alecelor mai mari doi jucători locali, BCR şi respectiv BRD, se aflăpe listă. Al treilea jucător local după cota de piaţă, Volksbank, ascăpat de acest "examen".

Autorităţile europene nu au ales însă să testeze şi un creditorcu capital majoritar sau exclusiv românesc, cum este cazul CEC.Băncile selectate sunt din 21 de ţări. Din regiune vor fi testatebănci din Ungaria şi Polonia. Cei doi creditori maghiari sunt OTP,prezent şi pe piaţa locală, şi FHB Jelzalogbank Nyilvanosan Mukodo.Din Polonia, cea mai mare economie din regiune şi singura care areuşit să nu intre în recesiune, a fost aleasă banca PKO.

Germania şi Spania, în fruntea plutonului

Cele mai multe nume de pe listă provin din Germania, 14, şi dinSpania, circa o treime, respectiv 27.

În cazul Spaniei numărul mare se explică prin faptul că sistemulbancar a fost puternic afectat de criza de pe piaţa imobiliară şide criza datoriilor care macină economia iberică din temelii.

Deşi au fost create pentru a restaura încrederea în sistemulbancar, puternic afectat de criza datoriilor suverane, existăposibilitatea ca unii jucători să pice testele. Cel mai des s-auvehiculat numele băncilor regionale din Germania şi al creditorilorspanioli.

Un exemplu concret în acest sens este Hypo Real Estate, uncreditor german naţionalizat. Potrivit unor surse apropiate,testele ar putea evidenţia că banca are capital insuficient pentrua face faţă unor situaţii dificile. Cu toate acestea, lideriipolitici au oferit asigurări în ultimele săptămâni potrivit cărorabăncile vor trece testele. Analiştii şi economiştii nu s-au lăsatînsă convinşi.

Dacă rezultatele sunt însă credibile, minoritatea băncilormaladive va fi separată de majoritatea alcătuită din instituţiisănătoase. Astfel, băncile vor fi mai dispuse să se împrumutereciproc.

Decizia testării băncilor a fost adoptată în luna iunie. Listacuprinde iniţial 25 de nume mari. Rezultatele urmau a fi făcutepublice pentru a asigura transparenţa în sistem. Lista a fostulterior completată, fiind incluşi şi unii creditori mai mici, carear putea avea probleme la capitolul capital de bază.

Lipsesc detaliile

În condiţiile în care nu au fost oferite foarte multe detaliiprivind aceste teste, au apărut discuţii privind transparenţaprocesului şi au început să se creioneze mai multe scenarii.

Potrivit unuia dintre acestea, băncile vor fi nevoite să publicepierderile estimate de pe urma titlurilor de stat pe care le deţin,precum şi "alte pierderi care le-ar putea dezechiliba bilanţurile"şi care au în spate criza datoriilor, potrivit unui document alcomitetului european al supraveghetorilor din sistemul bancar.

Potrivit regulilor din contabilitate, băncile trebuie să îşiajusteze valoarea obligaţiunilor suverane înscrise în bilanţ înfuncţie de preţurile de pe piaţă, a spus Konrad Becker, analistfinanciar la Merck Finck din München. Pentru titlurileguvernamentale deţinute, creditorii trebuie să reducă valoareacontabilă a activelor doar dacă există îndoieli serioase că statulnu îşi va putea îndeplini obligaţiile corespunzător, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO