Business Internaţional

2,38 milioane de someri britanici in martie-mai

15.07.2009, 17:52 16

Rata Somajului din Marea Britanie a urcat in perioada martie-mai la 7,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, potrivit biroului national de statistica de la Londra, scrie BBC News. Numarul somerilor a crescut in aceeasi perioada cu 281.000, pana la 2,38 milioane de persoane. Totodata, numarul britanicilor care au solicitat ajutor de somaj a crescut in iunie cu 23.800, pana la 1,56 milioane de persoane.
Cea mai afectata categorie sunt tinerii pana in 24 de ani, cu 726.000 de someri, in conditiile in care somajul continua sa creasca ca urmare a disponibilizarilor realizate pentru reducerea costurilor.
Brendan Barber, secretar general al Congresului sindicatelor britanice (TUC), a declarat ca "este ingrijorator faptul ca peste jumatate de milion din someri nu au un loc de munca de peste un an, inclusiv 133.000 de tineri". Barber a adaugat ca in conditiile in care o noua generatie de absolventi de licee si facultati va incepe sa caute locuri de munca in perioada urmatoare, "criza somajului va lua amploare".
Totodata, secretarul general a avertizat ca peste 200.000 de angajati din sectorul public vor intra in somaj in urmatoarele luni, in timp ce companiile private vor intra in faliment, iar deficitul bugetar va lua amploare.
Chiar daca conditiile economice dau semne de stabilizare, economistii estimeaza ca numarul de someri va continua sa creasca anul acesta pana la trei milioane de persoane, intrucat incertitudinile sistemului financiar inca persista.
Vicky Redwood, economist pentru compania Capital Economics, este de parere ca rata somajului nu va scadea decat in momentul in care economia Marii Britanii va reveni la crestere, adaugand ca "acest lucru se va intampla peste foarte mult timp".
Numarul de noi someri din Marea Britanie a crescut in 2008 cu circa 753.000, provocand ingrijorari in randul sindicatelor, care au solicitat guvernului de la Londra sa ia masuri pentru temperarea ritmului de crestere a disponibilizarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO