Business Internaţional

5-8% din funcţionarii publici cehi vor fi disponibilizaţi

30.08.2010, 23:15 15

Între 5% şi 8% din funcţionarii publici plătiţi de la buget îşivor pierde locul de muncă în urma reducerilor cheltuielilorbugetare, a declarat primul-ministru ceh Petr Necas, citat dePrague Daily Monitor.

Conform primului-ministru, pentru realizarea reducerilor decheltuieli de 10% avute în vedere, două planuri extreme ar putea fiadoptate: fie salariile funcţionarilor vor fi reduse cu 10%, fienumărul acestora va scădea cu 10%, restul angajaţilor urmând săbeneficieze de aceleaşi salarii.

"Cred că în cazul majorităţii ministerelor, va fi o combinaţie aacestor măsuri", a declarat Necas, adăugând că paşii specifici vorfi decişi de fiecare minister.

"Aş spune că vor fi disponibilizate 5-8% din persoanele plătitedin bugetul de stat", a declarat primul-ministru.

Necas a declarat că din punctul de vedere al bugetului de stat,reducerile de 10% sunt corecte. El a respins poziţia sindicatelorconform căreia reducerile de salarii şi disponibilizările ar puteadestabiliza sectorul administraţiei publice.

Va depinde de abilităţile manageriale ale miniştrilor şiechipelor acestora să păstreze angajaţii de calitate, a declaratprimul-ministru ceh. "Dacă sunt luate în calcul cheltuielile legatede salarii şi plăţile către sistemul asigurărilor sociale, rezultăo sumă de 180 de miliarde de coroane (7,3 mld. euro) din bugetul destat", conform primului-ministru.

Necas a declarat că anul trecut salariile din sectorul debusiness au fost reduse, iar măsurile au afectat sute de mii deoameni.

Guvernul intenţionează să reducă volumul salariilor dinorganizaţiile de stat cu o zecime, cu excepţia salariilorprofesorilor. Guvernul va reduce şi volumul restului cheltuieliloroperaţionale cu o zecime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO