Business Internaţional

„Afaceri murdare” marca Goldman Sachs

16.02.2010, 23:10 29

Prabusirea AIG, "ascunderea" datoriilor Greciei, bonusuriimense, tratament preferential pentru unii clienti sau influentareadeciziilor politice prin intermediul fostilor angajati ajunsi infunctii importante la Washington. Acestea sunt o parte din"palmaresul" cu care se poate lauda Goldman Sachs, cea mai hulita,dar si admirata banca din lume.

Ultimul episod care a adus in lumina reflectoarelor banca estecel potrivit caruia in 2001, la scurt timp dupa ce a aderat la zonaeuro, guvernul elen a apelat la Goldman Sachs pentru a face rost"pe sub mana" de un miliard de dolari prin intermediul unui swap alunei datorii in valoare de 10 mld. dolari. Scopul era sa tinaascuns deficitul bugetar al statului, ce atinsese cotealarmante.

Acest nou scandal vine dupa ce anul trecut banca a jucat undublu rol, cel de castigator al celei mai mari crize financiare dedupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si cel al personajuluinegativ, intorcand impotriva sa intreaga opinie publica.

In timpul crizei financiare, cand cele mai multe banci se luptaucu pierderi record si cu pericolul falimentului, Goldman Sachsanunta rezultate similare celor din perioada de dinainte decriza.

Succesul bancii a atras atentia publica si la scurt timp auaparut primele critici. Multe voci au sustinut ca decizia sefuluitrezoreriei americane din 2008 Henry Paulson, care a ocupatanterior functia de director executiv in cadrul grupului, de acoordona din umbra vanzarea pe un pret de nimic a Bear Stearns side a lasa Lehman Brothers sa se prabuseasca, a avut la baza dorintaGoldman de a-si elimina unii dintre cei mai mari competitori.

"Ataca tot ce miroase a bani"

Au existat si acuzatii mai dure, care tind spre teorii aleconspiratiei si care sustin ca grupul a orchestrat criza, fiind "unvampir" ce doreste sa profite de slabiciunile celorlalti.

Matt Taibbi, de la revista Rolling Stone, a scris intr-unarticol ca Goldman este "o caracatita-vampir ascunsa sub oinfatisare umana, care isi alimenteaza setea atacand orice miroasea bani". El a acuzat banca ca a stat in spatele oricarei crize dedupa Marea Recesiune din anii '30, din dorinta de a seimbogati.

El a mai adaugat ca din primele 85 mld. dolari primite de AIG dela stat, 13 mld. dolari au fost trimise catre Goldman, pentru a seelimina astfel posibilitatea ca grupul sa sufere pierderi din cauzaproblemelor asiguratorului.

Mana invizibila de pe piete

In spatele rezultatelor pozitive nu au stat intodeauna actiunilegale insa. Analistii bancii au fost acuzati ca ofera informatiisuplimentare clientilor in mod preferential, unora indicandu-leactiunile caror companii sunt asteptate sa creasca.

De multe ori insa traderii faceau investitii care contrastauputernic cu ponturile pe care banca le dadea clientilor.

Mai mult, un scandal de mai mici proportii, ce a aparut dupaarestarea unui fost programator al bancii pentru furt de softwarede trading de mare viteza, a scos la iveala ca banca ar puteafolosi acest tip de software "pentru manipularea pietelor de omaniera incorecta", potrivit procurorilor implicati in acest caz.Desi au zdruncinat imaginea Goldman, aceste scandaluri nu au produsdaune iremediabile, iar repercusiunile nu s-au simtit.

Incearca sa isi spele pacatele

Desi initial se vehicula ca bonusurile pe care grupul le vaacorda pe 2009 vor fi duble fata de 2008, respectiv de 9 mld.dolari, initiativa statului in directia reducerii bonusurilor sinemultumirea opiniei publice au "convins" Goldman Sachs sa acordebonusuri mai mici si intr-o mai mare proportie sub forma deactiuni.

Mai mult, pentru a-si "spala" imaginea, banca a redussemnificativ compensatiile acordate conducerii, Lloyd Blankfein,directorul si presedintele bancii, primind bonusuri de numai 9 mil.dolari in actiuni, dupa ce in 2007, inainte de izbucnirea crizei,valoarea bonusului sau a ajuns la 70 mil. dolari, iar in 2008 la 43mil. dolari

Toti oamenii Goldman Sachs

Goldman Sachs are oameni-cheie pozitionati in toate colturileglobului. Fostii angajati ai bancii se afla acum in pozitii deconducere in unele dintre cele mai importante institutii nationalesi internationale. Printre acestia se numara:

  • Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei, ce a ocupat functiade vicepresedinte pana in 2006.
  • Henry Paulson, a fost secretar al Trezoreriei SUA si a pusumarul la salvarea bancilor de pe Wall Street in toamna lui 2008. Afost CEO al bancii.
  • Romano Prodi, fost prim-ministru al Italiei si sef al ComisieiEuropene.
  • Diana Farrell, actual director adjunct al Consiliului EconomicNational al SUA, este unul dintre cei patru fosti angajati aibancii ce fac parte din administratia lui Barack Obama.
  • Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei SUA, a lucrat 26 deani la Goldman.
  • Robert Zoellick, actual presedinte al Bancii Mondiale. El aocupat functia de vicepresedinte al bancii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO