Business Internaţional

Anunţul Turciei de ripostă asupra americanilor prin dublarea tarifelor vamale şi ASF-ul turcesc dau un mic avânt lirei turceşti: Moneda naţională a Turciei a crescut cu 7%

Anunţul Turciei de ripostă asupra americanilor prin...

Autor: Răzvan Botea

15.08.2018, 14:09 212

Moneda naţională a Turciei, care a scăzut considerabil în ultima vreme, a primit un impuls după anunţul autorităţilor turce în legătură cu dublarea tarifelor vamale pentru anumite produse de import din SUA, ca răspuns la ceea ce turcii au numit „un atac deliberat împotriva economiei din partea SUA”, scrie Business Insider.

În jurul orelor dimineţii, lira turcească s-a apreciat în faţa dolarului, pentru un moment scurt ajungând ca o liră turcească să valoreze sub 6 dolari americani. Cu toate acestea, scăderea lirei de săptămâna aceasta este de 14%.

Mişcarea ascendentă a fost determinată de anunţul majorării tarifelor vamale, dar şi de introducerea unor noi reguli de către ASF-ul din Turcia – BDDK, care, potrivit unui reportaj Reuters, a trasat limita pentru tranzacţiile swap, spot şi forward între băncile turceşti şi cele străine la 25% din capitalul bancar. Mişcarea are ca scop limitarea tranzacţiilor între băncile turceşti şi cele străine.

Turcia a crescut tarifele vamale pentru importurile americane de automobile, cu 120%, băuturi alcoolice, cu 140% şi tutun, cu 60%, precum şi pentru cosmetice, orez şi cărbune, ca răspuns la sancţiunile impuse Ankarei de Washington.

Sancţiunile impuse de Statele Unite au dus la devalorizarea lirei turceşti cu mai mult de 20%.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat "război economic" împotriva Turciei, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la finele săptămânii trecute că a autorizat impunerea de taxe vamale mai mari pentru aluminiul şi oţelul provenite din Turcia, în contextul tensiunilor dintre cele două ţări.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia sunt tensionate, din cauza situaţiei pastorului american Andrew Brunson, cât şi din cauza diferenţelor de opinie în ceea ce priveşte situaţia din Siria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO