Business Internaţional

Argentina dă o nouă palmă Spaniei forţând gigantul Telefonica la plata a 43 de milioane de dolari

Argentina dă o nouă palmă Spaniei forţând gigantul Telefonica la plata a 43 de milioane de dolari

Cristina Fernandez de Kirchner, preşedintele Argentinei

Autor: Andrei Cîrchelan

10.05.2012, 00:03 783

Argentina a reluat ofensiva contra prezenţei comerciale a Spaniei în această ţară obligând operatorul de telefonie mobilă Movistar, deţinut de gigantul spaniol Telefonica, la plata a 43 milioane dolari pentru o întrerupere de câteva ore a serviciului telefonic, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Amenda vine la puţin timp după ce preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a naţionalizat cea mai mare companie petrolieră a ţării, YPF, controlată până atunci de grupul energetic iberic Repsol.

Movistar deţine aproximativ 40% din piaţa de telefonie mobilă a Argentinei. Cei 18 milioane de clienţi ai companiei au rămas complet fără semnal luna trecută, timp de câteva ore, din cauza unor probleme tehnice. Din această cauză, autorităţile consideră că Movistar trebuie să plătească 41,6 milioane dolari despăgubiri către clienţi şi o amendă către stat de 1,3 milioane dolari.

Telefonica este a doua companie ca mărime în Spania, după grupul bancar Santander.

Ministrul argentinian al planificării Julio de Vito a declarat că amenda este un avertisment pentru operatorii de telefonie mobilă, cu mesajul că întreruperile în semnal nu vor fi tolerate.

Preşedintele a decis recent, ignorând avertismentele Madridului, să naţionalizeze compania petrolieră YPF, confiscând practic cea mai mare parte a acţiunilor deţinute la această companie de Repsol. Decizia a provocat o criză fără precedent între Spania şi Argentina, două ţări care au în mod tradiţional relaţii amicale. În urma deciziei de naţionalizare, ministrul spaniol al industriilor Jose Manuel Soria a declarat că vor exista "consecinţe diplomatice, industriale şi pe segmentul energetic". Repsol a ameninţat că va da guvernul argentinian în judecată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO