Business Internaţional

Atena verifică conturile din străinătate ale parlamentarilor greci. Un parlamentar este suspectat că a scos din ţară un milion de euro

Atena verifică conturile din străinătate ale parlamentarilor greci. Un parlamentar este suspectat că a scos din ţară un milion de euro

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

26.02.2012, 18:10 517

Urmărirea neregulilor fiscale în Grecia nu cruţă pe nimeni, nici chiar pe membrii parlamentului. Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat recent că va da parlamentului lista cu numele politicienilor care au scos din Grecia sume importante de bani.

Venizelos a menţionat că lista parlamentarilor care au plasat anul trecut în conturi din străinătate sume care depăşesc 100.000 de euro, pe numele lor sau al rudelor, va fi comunicată "în zilele următoare" comisiei de audit fiscal din parlament, scrie Le Monde.

"Dacă se dovedeşte că politicienii au transferat sume importante de bani, aceştia vor fi convocaţi pentru a da explicaţii comisiei parlamentare de specialitate", a afirmat Venizelos în parlament. Oficialul nu a dorit să facă publică lista înainte ca parlamentarii să fie audiaţi de comisie.

Anunţul vine după ce de câteva zile mass-media locală face speculaţii în legătură cu identitatea unui parlamentar suspectat că a plasat în conturi din străinătate un milion de euro. Aceasta este afirmaţia preşedintelui autorităţii independente de luptă împotriva spălării banilor, care din cauza obligaţiei de confidenţialitate refuză să dezvăluie numele politicianului fără aprobare din partea parlamentului.

O anchetă a fost deschisă pentru a se verifica acuzaţiile făcute de autoritatea independentă şi dacă suma a fost declarată.

Dacă transferul de bani este legal, autorităţile greceşti consideră că este o problemă de morală în contextul în care întreagă clasă politică este discreditată.

Între timp, parlamentul grec îndeamnă populaţia să-şi păstreze economiile în băncile din ţară pe perioada crizei financiare.

Circa 65 de miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti din 2009 până în prezent, 16 miliarde fiind transferate în străinătată, din care 32% în Marea Britanie şi 9% în Elveţia, potrivit lui Venizelos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO