Business Internaţional

Austria a nationalizat o banca cu active de 43 mld. €, adica jumatate din sistemul bancar romanesc

14.12.2009, 23:12 96

Guvernul austriac a nationalizat banca Hypo Alpe-Adria, alsaselea creditor din tara dupa marime, urmand sa injecteze circa450 mil. euro pentru a o salva de la faliment, scrie Bloomberg.

Grupul german Bayerische Landesbank va vinde statuluiparticipatia de 67% pe care o detine in cadrul Hypo Alpe-Adriapentru suma simbolica de un euro, a declarat ministrul de finanteal Austriei, Josef Proell. Totodata, Bayerische Landesbank va oferibancii nationalizate un sprijin de 825 de milioane de euro prinrenuntarea la incasarea unor creante din partea HypoAlpe-Adria.

Comitatul Carinthia, care detine 12,4% din actiunile bancii, vainjecta de asemenea 200 de milioane de euro, in timp ce companiaaustriaca de asigurari Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe),cu o participatie de 20,5%, va oferi 30 mil. euro.

Creditorul austriac, cu sediul in Klagenfurt, anunta lunatrecuta ca trebuie sa-si consolideze baza de capital, estimand cavolumul ridicat de provizioane constituite pentru crediteleclasificate ca fiind neperformante va provoca anul acesta opierdere "semnificativa" de peste un miliard de euro.

Nemtii au platit 1,6 mld. euro pe bancaaustriaca

Bayerische Landesbank, a doua mare banca de stat din Germania, aachizitionat un pachet majoritar de actiuni in cadrul HypoAlpe-Adria in 2007 pentru suma de 1,6 mld. euro si, de la preluare,a continuat sa-si mareasca participatia prin majorari de capital.Creditorul german nu va putea sa-si recupereze intreaga investitie,care se ridica la 2,3 mld. euro, a anuntat Michael Kemmer,directorul executiv al bancii.

"Bayerische Landesbank ramane in continuare puterniccapitalizata si vom fi capabili sa compensam aceasta pierdere faraa apela la capital din surse exterioare bancii", a declaratMatthias Luecke, purtator de cuvant al creditorului german."Impactul asupra capitalului de baza va fi, cel mai probabil,neglijabil", a explicat Luecke.

Hypo va avea la dispozitie o linie de creditare de 3mld. euro

Ca parte a intelegerii cu guvernul de la Viena, BayerischeLandesbank va mentine activa o linie de creditare in valoare de 3mld. euro pentru creditorul austriac.

Aceasta este a doua nationalizare a unei banci austriece de ladebutul crizei financiare, dupa ce in noiembrie 2008 statul apreluat Kommunalkredit Austria, banca specializata in creditepentru municipalitati si autoritati locale, de la Volksbank siDexia.

"Este un dezastru pentru Bayerische Landesbank, insa, dinexperienta mea, estimez ca pierderile bancii Hypo Alpe-Adria vor fichiar mai mari peste un an, astfel ca Bayerische Landesbank a luatdecizia corecta de a se retrage", a apreciat Wolfgang Gerke,presedinte al Centrului bavarez de finante din München.

Pierderi de peste un mld. euro pentru BayerischeLandesbank

Bayerische Landesbank a anuntat pe 10 noiembrie ca preconizeazapierderi nete pe 2009 de peste un mld. euro. Pe fondul ajutoruluide stat pe care l-a primit anul trecut, banca germana a obtinut oinfuzie de capital de 10 mld. euro si garantii in valoare de 4,8mld. euro de la autoritati, astfel ca participatia provincieiBavaria in cadrul Bayerische Landesbank a urcat la circa 94%.

Uniunea Europeana investigheaza modul in care banca germana aprimit sprijin de la stat in 2008, dar si procesul de finantare aHypo Alpe-Adria, care a primit incepand cu 2007 900 mil. euro de laguvernul austriac si inca 1,14 mld. euro de la BayerischeLandesbank.

Austria a nationalizat Hypo Alpe-Adria pentru a evita unfaliment ce ar fi spulberat credibilitatea bancilor din EuropaCentrala si de Est si ar fi ridicat semne de intrebare asupraprogramelor guvernamentale din Germania si Austria privindsprijinirea sistemului bancar, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"Riscurile cu care se confrunta aceasta banca au creat oamenintare enorma la adresa Austriei in ultimele zile", a aratatJosef Proell, ministrul austriac de finante, care a precizat ca sipresedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, aparticipat la discutiile privind nationalizarea HypoAlpe-Adria.

Bayerische Landesbank (BayernLB) este prezenta si in Romaniaprin intermediul MKB Romexterra Bank.

Bancile austriece ar rezista unei noirecesiuni

Primele sase banci austriece isi vor putea mentine ratacapitalului de baza Tier 1 peste pragul de 6% pana la sfarsitulanului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W",potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei.Banca centrala a anuntat in raportul semestrial de stabilitatefinanciara ca rata capitalului de baza va fi cu mult peste mediepentru majoritatea bancilor mari, insa unele institutii de creditar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu. Cele maimari banci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupuluiitalian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank.Mediafax

Hypo Alpe-Adria pe scurt

  • Alpe-Adria avea la 31 decembrie 2008 active in valoare de 43,3mld. euro, circa 46% dintre acestea fiind localizate in Austria.Nivelul activelor reprezinta jumatate din sistemul bancarromanesc.
  • Banca a avut anul trecut o pierdere neta consolidata de 519,7mil. euro.
  • Pentru anul 2009, banca a estimat ca va inregistra o pierderede peste un mld. euro, pe fondul provizioanelor constituite pentrucreditele neperformante.
  • Are sediul la Klagenfurt si este prezenta in tari precumBulgaria, Bosnia si Hertegovina, Germania, Italia, Croatia,Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Ucraina si Ungaria.
  • Are circa 1,2 mil. clienti si peste 8.000 de angajati, fiindfondata in 1896.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO