Business Internaţional

Bancherii britanici primesc o lovitura sub centura: autoritatile vor sa separe diviziile de investitii de cele de retail bancar

Bancherii britanici primesc o lovitura sub centura: autoritatile vor sa separe diviziile de investitii de cele de retail bancar
09.04.2009, 17:44 17

Banca Angliei analizeaza in ce masura bancile britanice ar trebui sa-si restructureze operatiunile separandu-si activitatile de investitii de cele de retail bancar, scrie cotidianul The Times.

Vestea ca o asemenea miscare este discutata la un nivel foarte inalt ar putea genera insa noi turbulente pe piata financiara din Regat, unde jucatorii de profil incearca inca sa-si revina in urma crizei generate de activele toxice.
Conservatorul George Osborne a declarat ca un eventual guvern format de partidul pe care il conduce - aflat deocamdata in opozitie - ar separa operatiunile bancilor nationalizate si ar lua in calcul blocarea incercarilor celorlalte institutii financiare de a se dezvolta prea mult. Planurile anuntate de Osborne ar genera cea mai radicala transformare a City-ului londonez din 1986, cand primul-ministru Margaret Thatcher a decis liberalizarea pietei financiare. Declaratiile ministrului de finante din "guvernul din umbra" al Partidului Conservator fac parte dintr-o dezbatere mult mai ampla cu privire la modul in care pot fi reduse riscurile sistemice din interiorul sistemului bancar.
Luna trecuta, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a facut referire la o lege instituita de autoritatile americane de reglementare care a separat pana in 1999 bancile de investitii de operatiunile de retail bancar. "Ar trebui folosita o lege care sa previna folosirea depozitelor de retail pentru finantarea activitatilor de investitii bancare?", se intreba King.
El considera ca exista argumente solide atat pro cat si contra acestei decizii. Chiar daca aceasta masura ar proteja deponentii impotriva pierderilor generate de operatiunile riscante de investitii bancare, King spune ca este foarte greu sa se efectueze o delimitare credibila intre institutiile financiare care pot si cele care nu pot beneficia de ajutor de la stat. "Avem nevoie de o dezbatere publica cu privire la calitatea acestor argumente", spune oficialul britanic.
De asemenea, banca centrala americana (Fed) ia in calcul posibilitatea de a diviza gigantii bancari in incercarea de a reduce riscurile implicate de un eventual colaps al unei alte intitutii bancare, cum s-a intamplat in cazul Lehman Brothers.
"Trebuie sa vedem in ce masura putem sustine ca bancile nu sunt doar prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca, dar si prea mari pentru a putea fi salvate", a declarat Osborne.
"Trebuie sa vedem de asemenea daca nu cumva Marea Britanie are nevoie de banci mai mici. Ar fi paradoxal sa iesim din aceasta criza cu un sistem bancar mai concentrat si care implica riscuri mai mari decat cel pe care l-am avut anterior", a adaugat el.
Politicienii din Marea Britanie si Statele Unite pun presiune asupra bancilor pentru a gasi o cale de a-si restrange operatiunile de investitii bancare sau pentru a le separa de activitatile de baza.
Totusi, guvernul de la Londra sustine mai degraba necesitatea intaririi reglementarilor din sistemul bancar decat fortarea unei separari a operatiunilor.
Conservatorul George Osborne spune ca a discutat cu o serie de investitori institutionali si are sprijinul acestora in incercarea de a reforma sistemul bancar prin reducerea dimensiunilor bancilor si implicit a riscurilor implicate de operatiunile acestora.
 
Banca Angliei tine dobanda la 0,5%
 
Banca Angliei a decis sa nu modifice rata de politica monetara si a anuntat ca va continua sa cumpere obligatiuni guvernamentale, in conditiile in care statul traverseaza cea mai grava recesiune din ultima perioada, scrie Bloomberg. Comitetul de Politica Monetara, alcatuit din noua membri si condus de guvernatorul bancii, Mervyn King, a hotarat sa mentina rata dobanzii de referinta la 0,5%, cel mai redus nivel din istoria bancii fondate in 1694, confirmand previziunile economistilor. Banca a cazut de acord de asemenea sa continue implicarea in programul de trei luni prin care se doreste achizitia de active in valoare de 75 mld. lire sterline (83 mld. euro) pentru a sustine economia, a anuntat banca. "Comitetul a luat la cunostinta ca de la ultima sa intalnire au fost achizitionate active a caror valoare este de doar aproximativ 26 mld. lire (28,8 mld. euro), astfel ca vor fi necesare alte doua luni pentru ca programul sa fie dus la bun sfarsit", potrivit declaratiilor Bancii Angliei. Cristina Rosca
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO