Business Internaţional

Bancile britanice, in cautare de ajutor de la stat

28.09.2008, 17:38 21

Bancile britanice vin in fata guvernului cu o propunere conform careia statul ar urma sa le ajute sa isi revina in urma pierderilor pe care le-au suportat pe fondul inaspririi conditiilor de creditare astfel incat ele sa poata relua procesul de imprumut, au afirmat patru persoane familiare cu problema, scrie Bloomberg.

Directorii executivi din industria bancara au intretinut discutii saptamana aceasta pe fondul a diferite opinii, printre care si infiintarea unei banci conduse de guvern. Aceasta ar prelua active, chiar si titluri de valoare sustinute de ipoteci a caror valoare a coborat odata cu prabusirea in Statele Unite a pietei creditelor imobiliare subprime, au afirmat persoane ce au refuzat sa fie identificate deoarece negocierile sunt confidentiale.
Creditorii britanici au apelat la banii guvernului, dupa ce strategii americani iau in considerare posibilitatea unui plan de salvare a sistemului bancar in valoare de 700 mld. dolari (475 mld. euro). Primul-ministru Gordon Brown a sustinut in urma cu doua saptamani preluarea HBOS de catre Lloyds TSB Group, pentru a nu lasa cel mai mare creditor ipotecar sa cada prada crizei globale a creditului.
Ministrul finantelor Allistair Darling si guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King si-au aratat opozitia in ceea ce priveste utilizarea banilor contribuabililor pentru a sustine procesul de creditare a bancilor.
"O suta de miliarde de lire (126 mld. euro) sunt disponibile pentru a ajuta bancile sa faca fata problemelor sistemului", a afirmat Darling pe 19 septembrie. "Este adevarat ca ne confruntam cu probleme, insa le solutionam diferit fata de americani."
Oficialii guvernamentali ai Trezoreriei, ai Bancii Centrale si ai Autoritatii de Servicii Financiare poarta zilnic discutii cu bancile comerciale despre cum sa mentina stabilitatea sistemului financiar. Niciuna dintre aceste autoritati nu a oferit detalii despre discutii.
Bradford&Bingley, cel mai mare creditor pentru proprietari, a cunoscut cel mai scazut nivel al actiunilor in sedinta de tranzactionare de vineri, pe fondul incertitudinii in legatura cu capacitatea acestuia de a strange bani de pe pietele de capital. Royal Bank of Scotland, cea de-a doua banca a Marii Britanii, si-a reglat nivelul de credite pentru a echilibra nivelul de capital.
Asa-numitele autoritati tripartite in procesul de examinare a sistemului financiar britanic iau in considerare optiuni variate. Printre acestea se numara si extinderea "schemei speciale de lichiditate", ce a luat nastere pe 23 aprilie pentru a impinge de la spate creditul interbancar, conform unor declaratii ale oamenilor impilicati in aceasta problema. Programul creditarii de urgenta permite bancilor schimbarea titlurilor de valoare ipotecare pentru obligatiuni de stat. Planul urma sa isi incheie misiunea luna viitoare, insa isi va continua desfasurarea pana la 30 ianuarie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO