Business Internaţional

Bancile care au ajutat Grecia sa isi ascunda datoriile pariaza acum pe caderea ei

25.02.2010, 23:07 22

Pariurile realizate de aceleasi banci care au ajutat in trecutGrecia sa isi ascunda adevarata valoare a datoriilor ar putea ducestatul mediteraneean mai aproape de un faliment national, scrie TheNew York Times.

In conditiile in care situatia financiara a Greciei s-ainrautatit, rolul Goldman Sachs si al altor banci importante careau ajutat guvernele de la Atena sa isi ascunda amploareaproblemelor statului a atras criticile liderilor europeni. Incadinainte ca aceasta situatie sa devina de interes general, ocompanie relativ necunoscuta, sustinta din spate de Goldman Sachs,JPMorgan Chase si alte 12 banci, a creat un indice, iTraxx SovXWestern Europe, care permite jucatorilor de pe piata sa parieze pefalimentul Greciei sau al altor state europene.

Acelasi tip de tranzactii care aproape au ingropat asiguratorulamerican AIG, tot mai popularele asigurari impotriva unui posibilfaliment, ingreuneaza situatia pentru autoritatile de la Atena careincearca sa stranga banii necesari pentru achitarea datoriilor,potrivit unor traderi si unor manageri de fonduri.

Aceste contracte, cunoscute sub denumirea decredit-default-swaps (CDS-uri), permit efectiv bancilor sifondurilor de hedging sa parieze pe eventualitatea unui faliment alunei companii sau cum este cazul Greciei, al unui stat. Daca Grecianu va putea sa isi plateasca datoriile, traderii care detin acestecontracte swap vor avea de profitat.

"Este ca si cand ai cumpara o asigurare impotriva incendiuluipentru casa vecinului. Tu poti actiona astfel incat casa lui sa iafoc", a spus Philip Gisdakis, seful diviziei de strategie laUniCredit din München.

In luna septembrie a anului trecut compania Markit Group dinLondra a introdus indicele iTraxx SovX Western Europe, care are labaza contracte de tip swap si care permitea traderilor sa pariezepe Grecia inca dinainte de izbucnirea crizei nationale. Astfel dederivative au inceput sa aiba un rol din ce in ce mai important inconditiile in care traderii urmaresc evolutia lor zilnica.

In conditiile in care bancile si alti investitori se grabesc saincheie astfel de contracte, costul asigurarii datoriei Grecieicreste. Alarmati de aceasta evolutie, investitorii de pe pietele deobligatiuni "marginalizeaza" titlurile elene si astfel ingreuneazasituatia statului. Aici intervin temerile si panica si totul incepesa mearga in aceeasi directie.

Aceasta situatie a ridicat o serie de intrebari. Cine estevinovat pentru criza din Grecia? Aceste contracte swap stau la bazaproblemelor sau situatia financiara din Grecia?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO