Business Internaţional

Băncile din China vor fi mai puternice decât Wall Streetul până în 2023

Băncile din China vor fi mai puternice decât Wall Streetul până în 2023

Autor: Vlad Popescu

05.06.2011, 23:35 219

Sectorul bancar din China ar putea deveni cel mai mare din lumedupă active până în anul 2023, depăşind Statele Unite cu 20 de animai devreme decât se anticipa înainte de criză, potrivit unuiraport al PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de agenţia de presăThomson Reuters.

Astfel, băncile occidentale trebuie să depăşească mai repedeefectele crizei şi să-şi consolideze prezenţa în Est pentru abeneficia de creşterea din următorii ani.

Sistemul bancar din India îl va depăşi pe cel japonez până în2035 şi ar putea să devină chiar mai dezvoltat decât cel din China,odată cu îmbătrânirea populaţiei chineze, se mai arată înraport.

Economistul-şef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor dinsistemul bancar, a căror influenţă a fost ştirbită de crizafinanciară mondială, să ţină seama de rearanjarea puterii economiceîn plan global şi să-şi revendice o parte din populaţia fără accesla servicii bancare din ţările emergente.

"Cu populaţii de mult peste un miliard de locuitori în fiecaredintre cele două ţări, accesul la pieţe precum China şi India estede importanţă critică pentru creştere", a afirmat el.

Băncile chineze domină topurile globale ca valoare de piaţă, iarunele instituţii de credit au acumulat deja o expunere uriaşă pepieţele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentruservicii financiare din partea populaţiilor tinere şi tot maibogate.

Compania de consultanţă antici­pează că activele bancare globalear putea creşte de patru ori până în 2050, la circa 300.000 demiliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut total al celor maimari şapte ţări emergente va ajunge din urmă PIB-ul ţărilor G7 înurmătorii 20 de ani şi îl va depăşi cu mult în următoarele patrudecenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO