Business Internaţional

Banii nu au sentimente: Furia lui Trump îi face pe bancheri să vândă masiv acţiunile deţinute la propriile bănci

sursa foto: TheAustralian

Autor: Alex Ciutacu

31.08.2017, 13:00 2138

Analiştii de pe Wall Street au împins învestitorii tot anul spre a achizţiona acţiuni la cele mai mari bănci din Statele Unite, în timp ce principalii şase bancheri din Statele Unite vând constant din acţiunile deţinute la propriile bănci, se arată într-o analiză realizată de Financial Times în baza unor informaţii urmărite de Bloomberg.

Bancherii de top din cele mai mari şase bănci din Statele Unite, din punct de vedere al activelor – JP Morgan Chase, Banca Americii, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley – au vândut în total 9.32 milioane de acţiuni pe piaţa deschisă, în 2017.

Analizele arată că raportul dintre acţiunile vândute de bancheri şi cele cumpărate de aceştia, de la propriile lor bănci, este de 14 la 1.

În prezent, este în desfăşurare o serie constantă de vânzări neobişnuite, observabilă în toate cele şase bănci. Anul trecut, spre exemplu, bancherii de la JPMorgan, Citigroup şi Banca Americii, au cumpărat mai multe acţiuni decât au vândut.

Observatorii spun că vânzările ar putea fi efectul nemulţumirii faţă de politica lui Donald Trump, care a ajuns la putere, în mare parte, în urma promisiunilor de campanie precum dobânzi mai mari, taxe mai mici şi reglementări mai lejere. Retorica acestuia a dus la creşterea valorii acţiunilor băncilor, chiar în primele săptămâni după câştigarea alegerilor de către actualul preşedinte, în noiembrie 2016.

Între timp, o serie de piedici politice au generat dubii cu privire la implementarea acestor reglementări, producând astfel inversarea efectului din noiembrie, valoarea acţiunilor fiind în scădere.

Vineri, valoarea indexului KBW Banks- o grupare ce reprezintă la bursă 24 de instituţii bancare regionale şi de pe Wall Street- era în creştere doar cu 3% pe anul acesta.

Preţul acţiunilor bancare au devenit „un barometru” pentru politicile administraţiei Trump, spune Robert Smalley, analist pentru UBS.

Tranzacţiile actuale pe care le fac bancherii de top ar putea da un semnal negativ pentru anumite pieţe.

Anul trecut, Jamie Dimon, preşedinte şi director executiv al JPMorgan, a transmis de asemenea un semnal puternic către alţi posibili cumpărători, când a achiziţionat jumătate de milion de acţiuni în propria insituţie bancară.

Totuşi, bancherii seniori nu au transmis niciun semnal de încredere anul acesta, sugerând teama că epoca câştigurilor mari, sub administraţia Trump , s-a încheiat.

Bancherii de la Goldman şi de la Morgan Stanley nu au cumpărat anul acesta acţiuni pe piaţa deschisă, semnalează Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO