Business Internaţional

BCE acuză profiturile companiilor pentru accelerarea inflaţiei, iar locotenenţii săi anticipează noi majorări de dobânzi, deşi semnele de recesiune se adună. BCE şi-a majorat dobânzile la cel mai ridicat nivel din 22 de ani în această lună, anunţând că o a noua majorare consecutivă este aproape garantată în iulie

BCE acuză profiturile companiilor pentru accelerarea...

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2023, 22:40 1082

Şefa BCE Christine Lagarde a indicat că profiturile companiilor reprezintă două treimi din inflaţie, potrivit EUObserver. „Profiturile au contribuit cu două treimi la inflaţie, în timp ce în ultimii doi ani contribuţia medie a acestora a fost de o treime“, a declarat Lagarde.

La începutul lunii iunie, Lagarde recunoştea rolul creşterii profiturilor companiilor în accelerarea inflaţiei, solicitând date îmbunătăţite privi­toare la acestea şi o monitorizare mai atentă din partea autorităţilor antitrust.

Inflaţia a început să crească în 2021 şi a accelerat în 2022 cu pan­demia şi criza energiei ducând la o serie de penurii. Aceasta a dus la cos­turi mai mari pentru multe sectoare. Însă, a admis Lagarde, aceste costuri mai mari nu au dus la marje mai mici în unele sectoare în 2022.

Lagarde a subliniat din nou că nu-şi va asuma niciun risc, banca urmând să-şi continue majorările de dobânzi având în vedere inflaţia persistentă.

Inflaţia din Italia a coborât la un minim pe 14 luni în iunie, însă declinul oferă un motiv limitat Băncii Centrale Europene de a se linişti cu privire la presiunile inflaţioniste înaintea publicării datelor pentru întreaga regiune la sfârşitul acestei săptămâni, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum din Italia au crescut cu 6,7% în termeni anuali, consi­derabil mai puţin faţă de creşterea de 8% din mai. Încetinirea creşterii preţurilor utilităţilor şi transportul mai ieftin au contribuit la temperarea inflaţiei.

Datele privind zona euro ar putea indica un progres general, dar limitat în diminuarea ratelor inflaţiei.

Cu cifra din Italia aflată cu mult sub ţinta sa de 2%, BCE nu va vedea probabil spaţiu pentru a-şi reduce vigilenţa.

Cea mai îngrijorătoare pentru oficiali va fi o posibilă accelerare a inflaţiei de bază, anticipată în raportul privind zona euro.

Strategii BCE nu se aşteaptă în general ca dovezile că inflaţia persistentă se temperează să fie su­ficient de clare pentru ca banca să-şi pună pe pauză cel mai lung ciclu de majorări de dobânzi din istoria sa în această vară, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Conversaţiile cu şapte strategi au indicat că majoritatea se aşteaptă la o scumpire a creditului din nou la şedinţele din iulie şi septembrie în pofida semnelor că economia zonei euro dă semne de slăbiciune.

BCE şi-a majorat dobânzile la cel mai ridicat nivel din 22 de ani în această lună, anunţând că o a noua majorare consecutivă este aproape garantată în iulie, în condiţiile în care banca se aşteaptă ca inflaţia să se menţină peste ţinta de 2% până la finalul anului 2025.

Investitorii în titluri germane de datorie îşi cresc pariurile că majorările de dobânzi ale BCE vor împinge economia europeană într-un declin mai profund, un indicator al recesiunii urmărit îndeaproape atingând cel mai extrem nivel din 1992, notează Financial Times.

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor germane pe 2 şi 10 ani a atins un minim pe 31 de ani de 87 puncte bază, pieţele reluând în calcul dobânzi mai mari în pofida semnelor recente că economia zonei se răceşte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO