Business Internaţional

BCE începe să reducă turaţia tiparniţei de bani: decizia finală va depinde de perspectiva inflaţiei

BCE începe să reducă turaţia tiparniţei de bani:...
06.10.2016, 00:00 465

Banca Centrală Europeană îşi va reduce probabil gradual achiziţiile de obligaţiuni înainte de încheierea programului de relaxare cantitativă (QE) şi ar putea face acest lucru în etape de 10 miliarde de euro pe lună, potrivit unor oficiali din cadrul băncii, scrie Bloomberg. Oficialii nu au exclus ca programul QE să fie prelungit dincolo de data-limită martie 2017, în ritmul actual de 80 miliarde de euro pe lună.

„Decizia finală va depinde de perspectiva inflaţiei“, arată Marchel Alexandrovich, economist la Jefferies International.

O reducere de până la 10 miliarde de euro pe lună ar echivala cu urmarea unei strategii similare celei adoptate de banca centrală americană, care a început să-şi reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu 10 miliarde de dolari în decembrie 2013 şi le-a pus capăt în octombrie 2014, în scopul diminuării impactului asupra pieţelor. Când programul QE va ajunge la final, bilanţul BCE nu va scădea imediat.

Banca centrală s-a angajat deja să reinvestească banii din obligaţiunile ajunse la maturitate. Acest lucru va însemna că efectul de stimulare va fi menţinut până la sfârşitul anului 2020, arăta guvernatorul băncii centrale olandeze Klaas Knot luna trecută. Cătălina Apostoiu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO