Business Internaţional

BCE se pregăteşte să arunce cu „bani gratis“ de frica recesiunii care ameninţă Europa

Mario Draghi, preşedintele BCE: Prin noul program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active convenit astăzi (joi, n.r.) vor fi cumpărate împrumuturi acordate economiei reale. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, preşedintele BCE: Prin noul program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active convenit astăzi (joi, n.r.) vor fi cumpărate împrumuturi acordate economiei reale. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.09.2014, 00:07 1504

BCE este aproape să „arunce cu bani din elicopter“ peste economia europea­nă după ce a redus dobânda de politică monetară de la 0,15% la minimul record de 0,05%. De asemenea, gardianul euro va lansa două programe prin care va cumpăra produse financiare struc­turate şi obligaţiuni garantate cu ipoteci emise de băncile din zona euro.

Preşedintele BCE Mario Draghi a vehiculat ideea extinderii bilanţului contabil al băncii la nivelurile din 2012. De atunci, bilanţul s-a micşorat cu 1.000 de miliarde de euro.

BCE a redus şi dobînda la depozitele constituite de bănci de la -0,1% la-0,2%, ceea ce înseamnă că taxează şi mai mult băncile care preferă să-şi păstreze banii în depozitele BCE în loc să-i direcţioneze spre creditarea economiei reale.

„Prin noul program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active convenit astăzi (joi, n.red.) vor fi cumpărate îm­prumuturi acordate economiei reale“, a explicat preşedintele BCE Mario Draghi, omul care doar prin cuvinte a adus calmul pe pieţele financiare europene. Programul de achiziţii de active nu a fost acceptat în unanimitate de membrii consiliului guvernator, a spus preşedintele BCE.

În iulie, preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a descris acest tip de achiziţii ca problematice şi a avertizat asupra sprijinirii profiturilor băncilor în timp ce piederile sunt trecute în seama societăţii.

Draghi a asigurat, totuşi, că membrii consiliului guvernator au convenit să folosească la nevoie toate măsurile neconvenţionale pe care BCE le are la dispoziţie, dar nu în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO