Business Internaţional

BCE strange cureaua si acorda mai greu credite bancilor

08.09.2008, 19:38 18

Bancile din Marea Britanie, Spania si Irlanda care s-au bazat pana acum pe Banca Centrala Europeana (BCE) pentru finantare ieftina vor avea de suportat costuri in crestere in conditiile in care BCE si-a inasprit standardele de creditare, scrie Bloomberg.
Ingrijorat ca unele banci profita excesiv de disponibilitatea BCE de a acorda credite garantate cu titluri pe care majoritatea investitorilor nu le accepta, presedintele BCE Jean-Claude Trichet a anuntat ca va majora pragul privitor la titlurile utilizate ca garantie pentru imprumuturi la 12% de la nivelul de 2%, insemnand ca imprumuturile vor reprezenta numai 88% din valoarea titlurilor cu care se garanteaza.
"Este un apel la disciplina din partea BCE", a declarat Tomas Varela, director financiar in cadrul Banco Sabadell, a patra banca a Spaniei.
BCE, care a imprumutat 467 mld. euro saptamana trecuta bancilor cu operatiuni in zona euro, accepta o gama mai larga de garantii pentru credite comparativ cu banca centrala americana sau Banca Angliei, inclusiv obligatiuni cu ratinguri de credit cu cinci niveluri sub AAA si titluri bazate pe active. Unele firme s-au simtit astfel incurajate sa creeze obligatiuni destinate special obtinerii de finantare din partea BCE.
"Exista temeri ca aceasta facilitate este exploatata in mod excesiv, iar BCE doreste ca bancile sa inceapa sa caute metode alternative de finantare a operatiunilor", a declarat Neil Smith, analist in cadrul bancii germane WestLB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO