Business Internaţional

Benzina se ieftineşte la cote record pentru francezi şi americani în timp ce războiul marilor producători aruncă preţurile petrolului în cădere liberă

Preţul petrolului american a ajuns sub 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pentru jumătate din petrolul tranzacţionat la nivel mondial, s-a redus cu un sfert. Analiştii anticipează că traiectoriile descendente vor continua. Foto: Shutterstock

Preţul petrolului american a ajuns sub 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pentru jumătate din petrolul tranzacţionat la nivel mondial, s-a redus cu un sfert. Analiştii anticipează că traiectoriile descendente vor continua. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2014, 19:44 4402

În SUA, ţară unde industria auto este un simbol naţional, preţul benzinei reflectă evoluţia cotaţiei petrolului şi a ajuns în weekend sub 3 dolari galonul (1 galon are aproximativ 3,8 litri) pentru prima dată după 2010, iar în Franţa, a doua economie ca mărime din UE, condusă de un guvern socialist, benzina a continuat să se ieftinească săptămâna trecută.

Preţul mediu al sortimentului de benzină preferat de francezi a ajuns săptămâna trecută la 1,4244 euro pe litru, minimul de după 24 decembrie 2010. Preţul mediu al motorinei, care are o pondere de 80% în vânzările totale de combustibil din Franţa, a scăzut la 1,2367 euro pe litru, de asemenea cel mai redus nivel de după decembrie 2010, scrie Le Figaro.

„Nu este greu de găsit la benzinării motorină mai ieftină de 1,2 euro pe litru! Şi benzină fără plumb 95, al doilea cel mai vândut carburant particularilor, la sub 1,4 euro pe litru, în apropierea rafinăriilor, unde benzi­năriile plătesc mai puţin pe transport. Nici n-aş fi visat la o scădere atât de puternică şi de rapidă a preţurilor“, spune Franck Ibled, fondatorul site-ului comparativ Carbéo.com, citat de midilibre.fr. După aceste preţuri istorice la combustibil, pe francezi îi aşteaptă majorări de taxe începând cu anul viitor.

În SUA, aproximativ 40% din americani consideră că preţurile benzinei sunt „prea mari“ dacă depăşesc 3 dolari pe galon (aproximativ 2,7 lei pe litru), potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma AAA în martie.

 

Războiul pentru cota de piaţă

Arabia Saudită a stârnit vâlvă pe pieţe şi printre analişti după ce luni a redus modest preţul petrolului pe care îl exportă în SUA pentru a-şi extinde cota de piaţă de acolo şi a scumpit după câteva luni de tăieri de preţ livrările către Asia, unde concurează cu state producătoare de petrol din Africa alungate de pe piaţa americană. Unii observatori spun că acesta este un nou episod dintr-un război al petrolului dus de saudiţi. Ţiţeiul mai ieftin va fi, probabil, preferat de companiile de rafinare cu activităţi în SUA.

Urmarea este că preţul petrolului Brent s-a redus cu aproape 2,6% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de marţi pe bursa de la Londra, la 82,6 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului tranzacţionat pe piaţa americană a scăzut cu 2,7%, la 76,6 dolari pe baril.

Preţurile mici vor reduce profitabilitatea producătorilor de petrol de şist din SUA, consideraţi cea mai mare ameninţare pentru controlul pe care îl are asupra preţurilor Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Cotaţiile vor continua să se ducă în jos deoarece piaţa este aprovizionată în exces. Ceea ce a făcut Arabia Saudită nu rezolvă ecuaţia prea multă ofertă – prea puţină cerere“, a explicat Lawrence Goldstein, analist la Energy Policy Research Foundation.

Manevra făcută de Arabia Saudită şi prelungirea căderii preţurilor petrolului sunt simptomele boom-ului producţiei petroliere americane, care s-a majorat cu peste 70% în ultimii şase ani şi a dus la micşorarea importurilor de la ţările OPEC cu aproximativ o jumătate, notează The New York Times.

 

Veşti triste pentru producătorii de petrol

Preţurile mici la petrol şi la benzină sunt o „binecuvântare“ pentru şoferi, care se pregătesc de sezonul de cumpărături de sărbători.

SUA au importat în august 27,7 milioane de barili de petrol din Arabia Saudită, cel mai mic nivel din februarie 2010, scrie The Wall Street Journal. Aceste importuri au reprezentat în august 4,6% din consumul de petrol din Statele Unite, faţă de 7% în aceeaşi lună a anului trecut.

Cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca producţia americană să continue să crească dacă preţul petrolului nu scade sub 70 de dolari pe baril.

Creşterea bazată pe noile tehnologii pentru extragerea ţiţeiului de şist nu a fost niciodată testată într-o perioadă prelungită de reducere a preţurilor. Cotaţiile mari le­-au adus companiilor petroliere profituri, iar investitorilor banii necesari achiziţiilor de terenuri, pentru construirea de sonde de foraj şi dezvoltarea de noi tehnologii.

BP, Chevron şi Shell, unele dintre cele mai mari companii petroliere din lume, au avertizat investitorii că vor reduce cheltuielile pe exploa­tări noi din cauza preţurilor mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO