Business Internaţional

Berlin: Spania este cel mai bun exemplu că Europa face ceea ce trebuie

Berlin: Spania este cel mai bun exemplu că Europa face...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.09.2015, 00:00 969

Relansarea economiei Spaniei demonstrează că zona euro face cu brio faţă crizei, a afirmat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble (foto) la o conferinţă de afaceri la Berlin, scrie Reuters. „Spania este cel mai bun exemplu că am făcut destul de multe lucruri aşa cum trebuie în Europa”, a spus ministrul, adăugând că va rămâne optimist în privinţa viitorului Spaniei atât timp cât aceasta continuă să aplice reforme. Pentru Spania, 2015 este an electoral. Pentru decembrie sunt programate alegeri generale. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a venit la putere pozând în apărător al creşterii economice şi luptător contra austerităţii, însă acum este dat ca exemplu de şef de guvern care a implementat cu success măsuri nepopulare de austeritate. Discursul lui Schaeuble ar putea fi interpretat ca unul de susţinere a lui Rajoy.

La acelaşi eveniment la care a participat Schaeuble, ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos a asigurat că Spania va avea anul viitor un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB. Economia spaniolă a ieşit în 2013 dintr-o recesiune care a durat, cu câteva întreruperi, cinci ani. Guvernul prognozează pentru 2015 un avans economic de 3,3%, dublu faţă de media zonei euro. Guvernul conservator al lui Rajoy a introdus reguli noi care fac mai uşor pentru firme să concedieze angajaţi şi care limitează puterea sindicatelor în negocierile colective. Sprijinul pentru partidul de guvernare este în creştere şi a ajuns la 28,2%. Pentru opoziţia socialistă procentul este de 24,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO