Business Internaţional

Berlinul se mobilizează pentru a salva emblema „made in Germany“

Berlinul se mobilizează pentru a salva emblema „made in Germany“

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

18.01.2012, 00:03 1694

Industriaşii germani se mobilizează pentru salvarea em­blemei "made in Germany", ameninţată de un proiect al Co­mi­siei Europene care interzice aplicarea emblemei pe pro­dusele fabricate în cea mai mare parte în Germania. Îngrijorat de efectele pe care noua legislaţia le va avea asupra expor-turilor, principalul motor al economiei germane, guvernul federal a sărit în sprijinul industriaşilor, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

"Proiectul Comisiei pune în pericol emblema. Multe produse nu vor mai fi considerate germane având în vedere că pe viitor ţara de origine a materialelor şi pieselor va fi de­ci­sivă", explică şeful federaţiei camerelor de comerţ şi in­dustrie DIHK, Hans Heinrich Driftmann. Propunerea CE prevede ca "made in Germany" să fie eticheta doar pentru pro­dusele fabricate în proporţie de cel puţin 45% în Germania.

Scopul proiectului este de a lupta contra politicilor de dumping chineze. Legislaţia actuală prevede că va fi considerată ţară de origine ţara în care are loc ultima etapă im­portantă de transformare. Astfel, un automobil în com­ponenţa căruia intră piese de origine străină în proporţie de 90%, dar asamblat în Germania, cel mai mare exportator european, este considerat a fi german. Sectorul auto, al electronicelor şi cel al utilajelor, care au o pondere semnificativă în exporturile Germaniei, vor fi afectate sever de noile reglementări, a avertizat Driftmann. El atrage atenţia şi asupra greutăţii şi costurilor pe care le-ar implica aplicarea pro­iectului CE, cu impact negativ asupra reputaţiei produ­selor germane.

Eticheta "made in Germany" a fost impusă în anii 1890 de autorităţile britanice pentru produsele importate din Germania pentru a încuraja populaţia să cumpere bunuri englezeşti. Etichetarea, departe de a fi vătămătoare pentru industria Germaniei, a profitat industriaşilor germani în con­textul în care produsele lor erau apreciate în Marea Britanie datorită calităţii ridicate. Berlinul susţine poziţia industriaşilor şi caracterizează ca fiind "justificate" criticile acestora.

"Guvernul nu se va da în lături şi-i va ajuta", a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO