Business Internaţional

BIS: Londra pierde teren pe o piaţă valutară mondială în scădere

BIS: Londra pierde teren pe o piaţă valutară mondială...

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2016, 00:00 754

Londra îşi pierde treptat poziţia dominantă deţinută pe piaţa tranzacţiilor valutare, care înclină acum către Asia, relevă ultimul studiu al industriei realizat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), citat de Financial Times. 

Cota deţinută de City-ul londonez pe această piaţă extrem de importantă, dar atinsă de scandaluri, s-a redus pentru prima dată în mai mult de un deceniu, ajungând la 37,1%, de la aproape 41% cât indica studiul anterior al BIS, din 2013.

Cota de piaţă a New Yorkului a crescut uşor la 19%, în timp ce cota combinată deţinută de Tokio, Hong Kong şi Singapore, celelalte trei mari huburi de trading la nivel mondial, a avansat de la 15% la 21%, evidenţiind importanţa în creştere a Asiei şi a Chinei în special în comerţul mondial. Yuanul este acum cea mai tranzacţionată monedă emergentă din lume, dublându-şi cota deţinută din piaţa mondială şi detronând pesoul mexican.

La nivel general, industria tranzacţiilor valutare, cândva o zonă cheie de expansiune pentru bănci, pare anemică. Volumul mediu tranzacţionat zilnic la nivel mondial a scăzut pentru prima dată din 2001, atingând 5.100 miliarde de dolari în aprilie 2016, faţă de 5.400 miliarde în aceeaşi lună din 2013.

Presiunea se exercită în special asupra Londrei pentru că fluxurile unor monede importante cum ar fi euro, yenul, dolarul australian şi francul elveţian, toate dominate de bănci din Marea Britanie, s-au redus, în timp ce cele de monede dominate de bănci asiatice au crescut.

Într-o anumită măsură, volumul ridicat al tranzacţiilor înregistrat în 2013 a fost o excepţie având în vedere că valul de stimulente lansat de Banca Japoniei a generat tranzacţii foarte ample cu yeni. În plus, aprecierea dolarului începând cu 2013 reduce valoarea altor monede analizate în cadrul studiului, influenţând rezultatul. Exceptând aceşti factori, volumele au avansat cu 4%.

Totuşi, anii de boom au rămas clar departe în urmă.

“Reglementările par să constituie unul din motivele scăderii volumelor de tranzacţii, însă nu atât reglementările privitoare la FX, ci la alte clase de active”, arată George Saravelos, analist la Deutsche Bank.

Un factor din spatele scăderii volumelor este “golirea” industriei din 2013, când autorităţile au lansat mai multe anchete privitoare la presupuse nereguli comise de traderi. Anchetele s-au soldat cu amenzi totale de 10 miliarde de dolari şi au pus capăt carierelor unui număr mare de traderi. În plus, cei care au rămas au devenit mai reticenţi faţă de tranzacţii.

Fondurile de hedging bat de asemenea în retragere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO