Business Internaţional

BP a avut pierderi de 17 mld. $ din cauza dezastrului din Golful Mexic

27.07.2010, 23:05 26

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) l-a numitpe Robert Dudley în funcţia de director executiv şi a anunţat opierdere record de 17 mld. $ (13,2 mld. euro) în al doileatrimestru, în condiţiile în care grupul a fost nevoit să punădeoparte 32,2 mld. $ (25 mld. euro) pentru a acoperi daunele createde mareea neagră din Golful Mexic, scrie The New York Times.
De asemenea, compania plănuieşte să vândă active în valoare de 30mld. $ (23,3 mld. euro) în următoarele 18 luni, măsură în urmacăreia BP ar pierde din operaţiunile de extracţie şiproducţie.
Dudley, de origine americană, îl va înlocui pe Tony Hayward laşefia BP începând cu 1 octombrie, devenind astfel primul directornon-britanic al gigantului din industria petrolieră. Viitorul şefal companiei a spus că nu subestimează natura sarcinilor pe care leare în faţă, însă compania este robustă din punct de vederefinanciar, cu un portofoliu de active de invidiat şi cu echipe deprofesionişti, cotate ca fiind printre cele mai bune din industrie.Tot Dudley s-a arătat încrezător că această combinaţie de factori,pusă în valoare de o direcţie strategică clară, va readuce BP pedrumul cel bun.
"Consiliul de administraţie de la BP este profund întristat că vapierde un CEO al cărui succes, întins pe o perioadă de trei ani, afost atât de admirat", a spus Carl-Henric Svanberg, preşedinteleBP, referindu-se la actualul director Tony Hayward.
Fără a lua în considerare costurile generate de accidentul de laplatforma petrolieră Deepwater Horizon din Golful Mexic, BP aconsemnat în al doilea trimestru un profit de 5 mld. $, de aproapedouă ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cândînregistrase un rezultat financiar pozitiv de 2,9 mld. $, potrivitBBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO