Business Internaţional

​Brexitul, o vacă de muls pentru firmele de avocatură

​Brexitul, o vacă de muls pentru firmele de avocatură

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2016, 15:09 208

În cele patru luni de când Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană, lira sterlină s-a prăbuşit, preţurile locuinşelor au luat-o la vale, iar băncile ameninţă să-şi relocheze activităţile în alte ţări.

Un segment de business, însă, o duce foarte bine şi ar putea obţine profituri foarte grase în 2017: serviciile de consultanţă, scrie Bloomberg.

Separarea Marii Britanii de UE va fi un proces extrem de complet şi din acest motiv cererea de servicii juridice şi de consultanţă este în creştere puternică.

Din fericire pentru avocaţi, sectorul care are în faţă cele mai mari provocări, cel financiar, dispune şi de cele mai mari resurse. JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Citigroup au avertizat cu toatele că şi-ar putea muta operaţiunile în afara Marii Britanii dacă nu vor mai avea posibilitatea de a-şi comercializa produsele şi serviciile oriunde în UE.

În condiţiile în care industria serviciilor de consultanţă se pregăteşte să câştige contracte, salariile au luat-o în sus. Poziţiile disponibile au înregistrat o creştere de 10% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar salariile au urcat cu 9%.

KPMG şi-a desemnat în iulie primul “şef pe Brexit”, iar Deloitte a creat un “centru Brexit” special imediat după referendum. Michael Raffan, partener la Freshfields din Londra, spune că problemele care au legătură cu Brexitul îi iau aproximativ 60% din timp şi că se aşteaptă la o “cerere semnificativă de servicii juridice în următorii ani”.

Până acum, majoritatea companiilor doar “se gândesc la un plan”, spune Steve Varley, de la firma de consultanţă EY. Activitatea cu adevărat consistentă nu va începe decât după invocarea articolului 50 şi după clarificarea parametrilor negocierilor, spune acesta.

În condiţiile în care-şi consolidează nou-creatul Departament pentru Ieşirea din UE, guvernul britanic apelează de asemenea la avocaţi şi consultanţi. În primele sale două luni, departamentul a cheltuit 268.000 de liresterline (326.000 $) pe servicii juridice, o cifră aşteptată să crească puternic.

Potrivit think-tank-ului londonez Institute for Government, ultima dată când Marea Britanie a avut nevoie de o mulţime de consultanţi, în anii de după criza financiară din 2008, ţara a cheltuit peste 100 milioane de lire sterline pe astfel de servicii.

Deocamdată, însă, avocaţii şi consultanţii nu sărbătoresc, businessurile acestora fiind la fel de vulnerabile în faţa efectelor economice pe termen lung ca şi alte industrii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO