Business Internaţional

Bundesbank: Germania a economisit 240 de miliarde de euro de pe urma dobânzilor ultrascăzute

Se zvoneşte că şeful Bundesbank Jens Weidmann ar vrea să-i succeadă lui Mario Draghi la conducerea BCE în 2019. Foto: Hepta

Se zvoneşte că şeful Bundesbank Jens Weidmann ar vrea să-i succeadă lui Mario Draghi la conducerea BCE în 2019. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2017, 21:59 1195

Stimulentele monetare ex­traor­dinare ale Băncii Cen­trale Europene le-au adus contribuabililor germani economii de aproape 250 de miliarde de euro în ultimul deceniu, po­trivit unui nou studiu al băncii centrale ger­mane, Bundesbank, studiu ce con­trazice poziţia potrivit căreia strategii monetari ai regiunii le-au „furat“ cetă­ţenilor celei mai puternice economii din zona euro economiile, scrie Financial Times.

Potrivit studiului Bundesbank, politica monetară a BCE a tăiat costul mediu de finanţare pentru guvernele federal, de stat şi municipal ale Germaniei de la aproximativ 4% în 2007 la 2% în 2016, autorităţile germane economisind astfel 240 miliarde de euro din plăţile în contul dobânzilor în ultimul deceniu.

Publicarea noului studiu coincide cu speculaţii potrivit cărora preşedintele Bundesbank Jens Weidmann vrea să-i succeadă lui Mario Draghi la conducerea BCE în 2019. Acesta este cel mai recent semn că un strateg care s-a numărat câteodată printre cei mai fervenţi critici ai politicilor BCE este dispus să-şi schimbe tonul.

BCE a redus ratele dobânzii la minime record după criza financiară mondială şi criza datoriilor suverane în încercarea de a susţine o uniune mo­netară care părea în pericol să se prăbuşească.

Reducerile de dobânzi au fost însoţite de achiziţii de aproximativ 2.000 miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale în cea mai mare parte de către BCE menite să diminueze costurile de finanţare la nivelul regiunii.

Deşi aceste mişcări au fost salutate în părţile mai puternic lovite de criză ale regiunii, membrii establishmentului financiar şi politic al Germaniei au criticat o politică despre care aceştia au susţinut că îi afectează puternic pe deponenţi.

Deşi influenta Bundesbank a luat adesea în colimator programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE, aceasta a luat apărarea reducerilor de dobânzi.

Weidman a declarat frecvent că nem­ţii nu sunt „numai deponenţi“, ci şi pro­prietari de locuinţe, şi contribuabili care au beneficiat de pe urma costurilor mai scăzute de finanţare.

Preşedintele Bundesbank a averti­zat totuşi că politica monetară relaxată a BCE permite ţărilor membre ale zonei eu­ro să evite reformarea economiilor lor.

Studiul recent al Bundesbank, parte a raportului lunar al băncii, indică faptul că economiile obţinute de contribuabilii italieni şi greci sunt chiar mai mari.

Banca centrală germană a avertizat în acelaşi timp statele să se folosească de dobânzile scăzute ca oportunitate pentru a-şi aduce poverile datoriilor la niveluri mai sustenabile.

La nivelul statelor membre ale zonei euro, economiile obţinute de pe urma dobânzilor scăzute s-au ridicat la 1.000 miliarde de euro, potrivit publica­ţiei germane Handelsblatt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO