Business Internaţional

Bursa a măcelărit averea celui mai bogat om de afaceri din China

Bursa a măcelărit averea celui mai bogat om de afaceri...

Autor: CătăIina Apostoiu

25.05.2015, 00:03 5186
Li Hejun a fost cel mai bogat om de afa­ceri din China până săptămâna trecută, când şi-a văzut averea subţiată drastic, după ce va­loa­rea acţiunilor companiei sale, Hanergy Thin Film Power Group, aproape s-a înju­mătăţit. Li a pierdut 15 miliarde de dolari în mai puţin de o jumătate de oră, scrie CNBC.

Înainte de declin, acţiunile producă­to­rul­ui de echipamente solare Hanergy au cres­cut de peste cinci ori din luna septembrie a anului trecut, uimindu-i pe analişti. Decli­nul ar fi fost cauzat, au speculat analiştii, de o acţiune a autorităţilor din Hong Kong, care analizează presupuse acuze de manipulare a pieţei, potrivit Reuters.

Deşi o mulţime de miliardari şi-au văzut averile intrând la apă de-a lungul timpului, pu­ţini, dacă nu chiar niciunul, s-au con­frun­tat cu o scădere de 15 miliarde de dolari în doar câteva minute Averea totală a lui Li se ri­dica la aproximativ 30 mld. do­lari îna­inte de prăbuşirea acţiunilor companiei sale.

În aceeaşi perioadă, averea unui alt mag­nat chinez, Pan Sutong, a scăzut dramatic, cu peste 11 miliarde de dolari, după ce acţiunile a două companii listate, Goldin Financial şi Goldin Property, au pierdut peste 40% din valoare.

Anterior declinului, averea lui Sutong depăşea 28 miliarde de dolari, acesta fiind astfel al doilea cel mai bogat om din Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO