Business Internaţional

Bursele asiatice şi moneda euro au scăzut marţi, după avertismentul S&P privind ratingurile din UE

Autor: Vlad Popescu

06.12.2011, 09:51 170

Bursele asiatice şi moneda euro au scăzut marţi, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro dacă liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil şi decisiv de soluţionare a crizei.

Avertismentul fără precedent lansat luni noapte de S&P a oprit creşterea susţinută a burselor, care a început săptămâna trecută şi a cotinuat luni, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE în vederea introducerii de controale şi sancţiuni stricte pe bugetele ţărilor din zona euro.

Bursele europene ar trebui să deschidă în scădere marţi, analiştii anticipând corecţii de până la 0,8% pe marile pieţe din regiune în debutul şedinţei.

"Intrăm într-o etapă critică. Sunt aşteptări ridicate în piaţă pentru evenimente favorabile la summit-ul liderilor europeni din această săptămână. Dacă vor exista indicii că deciziile vor fi amânate, piaţa va reacţiona negativ", comentează un analist al Tachibana Securities Tokyo.

Preţurile petrolului şi cuprului au scăzut de asemenea după comentariile S&P. Indicii futures ai bursei de la New York sunt în scădere, ca şi moneda euro şi randamentele titlurilor de Trezorerie SUA, care arată că investitorii caută siguranţă în dolar.

Indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a scăzut marţi cu 1,8%, cu pierderi masive în sectorul materiilor prime, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,4%.

Principalii indici ai bursei de la New York au închis luni în urcare. Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,65%, S&P 500 a câştigat 1,03%, iar Nasdaq Composite a avansat cu 1,1%.

Indicatorii futures ai bursei de la New York sunt însă marţi în scădere cu 0,6%, anunţând corecţii pe Wall Street.

Analiştii anticipează că bursa de la Londra va deschide în scădere cu 0,8%, cea de la Frankfurt cu 0,7%, iar piaţa de la Paris va pierde 0,5% în debutul şedinţei de marţi.

S&P a anunţat că ratingurile a 15 dintre cele 17 state ale zonei euro, inclusiv cele şase ţări cu rating AAA, ar putea fi retrogradate în următoarele 90 de zile dacă summit-ul de vineri nu va avea un deznodământ favorabil.

Avertismentul agenţiei de rating a eclipsat acordul franco-german privind Tratatul UE, risipind optimismul din pieţe.

Moneda euro s-a depreciat cu circa 0,2%, la 1,337 dolari.

Traderii nu se grăbesc însă să vândă moneda europeană la începutul unei săptămâni pline de evenimente majore, inclusiv ultima şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) din acest an, care va avea loc joi, când economiştii anticipează că instituţia va reduce dobânda cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO