Business Internaţional

Bursele europene şi-au reluat creşterile puternice din această lună

Autor: Vlad Popescu

07.12.2011, 10:54 368

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, reluând creşterile puternice din această lună, datorită optimismului că liderii europeni vor conveni, la summit-ul de la finele acestei săptămâni, măsuri decisive de soluţionare a crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 1% până la ora 8:02 GMT (10:02 ora României), după ce a scăzut marţi cu 0,4%.

FTSEurofirst 300 a crescut cu 11% de la finele lunii noiembrie, dar afişează o scădere de 11% de la începutul anului.

"Investitorii pariază mult pe acest summit. Speranţele că Europa va reuşi să încropească un plan sunt în continuă creştere. Vor face tot posibilul să evite referendumuri naţionale în zona euro, însă posibilitatea rămâne şi ar putea reprezenta un obstacol. Un deznodământ pozitiv este deja parţial reflectat de preţuri, dar este loc de noi creşteri dacă vom vedea măsuri concrete", comentează un analist Hargreaves Lansdown.

Acţiunile băncilor, care au scăzut puternic în acest an din cauza expunerii pe datoriile de stat ale ţărilor de la "periferia" zonei euro, sunt în urcare cu 1,7% miercuri. Titlurile BNP Paribas sunt în creştere cu 4,1%.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel vor încerca să obţină acordul celorlalţi lideri UE pentru introducerea unor controale stricte ale bugetelor ţărilor din zona euro, cu sancţiuni automate pentru guvernele care nu se vor încadra în normele europene.

Preţul petrolului Brent a depăşit 111 dolari pe baril în şedinţa de miercuri, urcând la 111,17 dolari pe baril, după aprecierea euro faţă de dolar datorită speranţelor privind summit-ul UE.

În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 1,7%, la maximul ultimelor patru săptămâni, iar indicele burselor de pe pieţele emergente a avansat cu 1%.

Moneda euro a urcat cu 0,3%, la 1,3437 dolari, iar aurul stagnează la 1.728,99 dolari pe uncie pe piaţa spot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO