Business Internaţional

Ca să nu fie nevoită să majoreze taxele, Ungaria spune „nu“ Pactului Euro+

Ca să nu fie nevoită să majoreze taxele, Ungaria spune „nu“ Pactului EuroĂ

Janos Martonyi, ministrul ungar de externe: Pentru a fi competitivi trebuie să ne păstrăm independenţa în domeniul taxelor; avem nevoie de competiţie la nivel fiscal

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2011, 23:47 29

Ungaria a refuzat să adere la pactul de competitivitate Euro+propus de Uniunea Europeană nefiind de acord cu un singur punct alacestuia, cel privitor la armonizarea sistemelor fiscale, adeclarat ministrul ungar de externe Janos Martonyi, citat dePortfolio.hu.

Aderarea ar putea fi posibilă la o dată ulterioară, însă pentruca acest lucru să se întâmple, Ungaria doreşte ca ţările care auiniţiat pactul să clarifice ce înseamnă armonizarea taxelor peprofitul companiilor, a adăugat ministrul ungar.

Comentariile acestuia ar putea reprezenta o schimbare prudentăde poziţie a guvernului ungar faţă de declaraţiile făcuteanterior.

Martonyi a criticat, deşi nu în mod direct, ţările membre maimari ale UE pentru faptul că acestea se aşteaptă ca ţările de laperiferia Europei să ia măsuri care le sunt nefavorabile dinpunctul de vedere al politicii economice. "Pentru a fi competitivitrebuie să ne păstrăm independenţa în domeniul taxelor; avem nevoiede competiţie la nivel fiscal", a declarat Martonyi.

El a arătat că Ungaria a indicat întotdeauna cu claritate caresunt punctele cu care nu poate fi de acord. Ţările membre din afarazonei euro pot adera la pactul de competi­tivitate mai târziu deaseme­nea, a declarat el.

Ministrul ungar a subliniat că faptul că Ungaria rămânedeocamdată în afara pactului nu înseamnă că ţara nu doreşte săadopte moneda unică euro­­peană. Dimpotrivă, a declarat Martonyi,adăugând că în momentul în care va întruni criteriile zonei euro,Ungaria va dori să adere la uniunea monetară europeană.

Primul-ministru ungar Vik­tor Orban a declarat recent înParlament că guvernul este de acord cu cinci din cele şaseprincipii ale pactului. Punctul considerat inacceptabil de cătreUngaria se referă la armonizarea taxelor corporatiste, carecontravine intereselor ţării, potrivit lui Orban. "Nu avem nici ceamai mică intenţie de a majora taxele. Nu vom participa la un pactcare ne-ar cere acest lucru", a declarat premierul ungar.

Pactul Euro+ este o înţelegere între ţările din zona euro, lacare au aderat şi câteva state din afara uniunii monetare printrecare şi România, care are drept rol îmbunătăţirea competitivităţiieconomice şi a stabilităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO