Business Internaţional

Canada vrea o poziţie mai importantă la nivel global. Ottawa creşte semnificativ bugetul de apărare

Canada vrea o poziţie mai importantă la nivel global....

Autor: Marian Avram

08.06.2017, 17:01 3025

Canada a anunţat miercuri că are un plan pentru creşterea bugetului pentru apărare cu până la 70% în următorul deceniu, în contextul în care SUA au cerut insistent ca statele membre NATO să crească cheltuielile pentru acest sector, informează The Guardian.

Ministrul de Interne al Canadei, Harjit Sajjan, a prezentat miercuri direcţiile generale de acţiune a politicii de apărare pentru următorii 20 de ani, scopul fiind creşterea puterii naţionale canadiene şi extinderea angajamentelor globale. Astfel, se vor înregistra creşteri fără precedent ale cheltuielilor pentru apărare. Declaraţia lui Sajjan vine la o zi după ce ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland, a afirmat că, în viitorul apropiat, Canada va trebui să îşi asume un rol global mult mai important, din moment ce administraţia de la Washington are o abordare tot mai unilaterală.

”Relaţiile externe care au fost imuabile în ultimii 70 de ani sunt puse acum sub semnul întrebării. Canada trebuie să îşi asume o poziţie de lider în cadrul organizaţiilor internaţionale multilaterale precum G7, G20, NATO sau ONU”, a declarat Freeland în faţa Parlamentului canadian.

Statele NATO şi-au asumat angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, însă doar cinci state membre îndeplinesc acest criteriu. Donald Trump nu a ratat nicio ocazie pentru a cere membrilor NATO să-şi respecte acest angajament. Întrebat dacă Trump va fi mulţumit de planul Canadei, Sajjan a afirmat că politica de apărare priveşte doar statul canadian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO