Business Internaţional

Care sunt riscurile pentru companiile din Romania in fata crizei financiare

22.09.2008, 21:34 34

"In contextul acesta in care paradigma financiara se schimba complet, companiile se intreaba care sunt sursele viitoare de finantare. Banul s-a scumpit, iar sectoarele care vor suferi cel mai tare sunt cele care s-au dezvoltat pe baza imprumuturilor bancare. Primul sector care ne vine in minte cand ne gandim la cine a lucrat pe datorie sunt imobiliarele", a spus presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
Dezvoltatorii imobiliari s-au confruntat anul acesta cu o crestere a costurilor in toate fazele businessului: s-a scumpit finantarea prin cresterea dobanzilor la banci, s-au scumpit materiile prime, forta de munca si utilitatile. In acelasi timp, pretul de vanzare la apartamente a scazut anul acesta, sunt de parere reprezentantii AOAR. Daca in anii trecuti, pretul apartamentelor crestea cu ritmuri anuale si de 50%, in 2008 piata a suferit o corectie. "Anul acesta, pretul apartamentelor a scazut cu peste 20%", a spus Monica Tatoiu, membru al AOAR si CEO al Oriflame Romania.
De imobiliare se leaga si alte servicii conexe, afectate de scaderea acestei piete. "Firmele de materiale de constructii, dezde amenajari interioare si toate cele care activeaza in sectoare de interfata in constructii au inregistrat scaderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.
Ce parere au dezvoltatorii imobiliari? "Efectul din sectorul imobiliar este mai mult psihologic, tinand cont ca fundamentele pietei nu s-au schimbat. Piata va fi influentata de felul in care va continua criza globala care, daca va tine pana in vara viitoare, cum cred unii analisti, va prelungi perioada de vanzari slabe", apreciaza Nick Stathakis, CEO al dezvoltatorului Quality Living Developers, care a anuntat investitii de circa 340 de milioane de euro in dezvoltarea de ansambluri rezidentiale in Romania pentru urmatorii ani.
Acelasi lucru il sustine si directorul Institutului de Prognoza Economica (IPE), Lucian Liviu Albu. "Pe termen scurt, nu cred ca va fi vreun efect major. Daca insa vor mai veni vesti negative de pe piata americana, investitorii din Romania, atat cei autohtoni, cat si cei straini, vor deveni mult mai prudenti. Efectul negativ posibil ar fi reducerea volumului investitiilor", a precizat Albu.
Dumitru Toader, fondatorul micului producator de mobila AXM Prod'93 din Bucuresti, sustine ca businessul sau nu este afectat decat in proportie de 15-20% de criza de pe piata americana.
Compania produce mobilier pentru copii si tineret destinat segmentului premium pe care il vinde sub brandul Romina pe pietele din Europa, China, Rusia si Statele Unite.
In America, AXM Prod'93 detine birouri si un depozit prin care distribuie mobilier catre magazine mari cu care are semnate contracte. "Depinde de businessul in care te afli, de sector, de segmentul caruia i te adresezi. In general au fost afectate companiile axate pe segmentul low-mediu si care si-au retras afacerile de pe piata americana, deoarece ieseau pe pierdere", sustine Toader.
El spune ca repercusiunile se reflecta asupra marjei de profit, insa lucrand pe segmentul premium unde aceste marje sunt destul de ridicate, nu poate afirma ca businessul este foarte tare afectat. "Ce ne dezavantajaza foarte tare este oscilatia raportului intre dolar si euro, deoarece materiile prime le achizitionam din Europa, iar preturile pentru piata americana sunt in dolari", spune fondatorul Romina Furniture.
In aceasta situatie, Toader se asteapta la o crestere de cifrei de afaceri pe piata americana cu 150% fata de anul trecut.
"Cred ca pana la sfarsitul anului vom obtine pe aceasta piata un rulaj de 3 mil. dolari, avand in vedere ca in primele sase luni, cifra de afaceri inregistrata a fost de 1,5 milioane de dolari."
In ceea ce priveste increderea in banci, Toader spune ca nu si-a pierdut increderea, insa este mai precaut atunci cand face imprumuturi. "Fara sistemul bancar este greu sa sustinem afacerile. Avem imprumuturi, vom lucra cu ceva retinere si vom face o verificare mai atenta a bancilor", spune el.
"Un posibil efect pozitiv pentru viitor ar fi ca prudenta marita va conduce la cresterea eficientei afacerilor, la o soliditate sporita a lor, cu un efect de asemenea pozitiv pe latura reala a activitatii economice de ansamblu", a anticipat Albu, directorul IPE.
In ce priveste consumatorii, acestia ar putea fi afectati de stagnarea salariilor si de scumpirea creditului de consum.
"Consumatorii ar trebui sa devina mai prudenti in procesul de directionare al economiilor lor si sa inteleaga ca economia in general, actiunile lor economice in special, sunt in permanenta supuse riscurilor de diverse grade", a subliniat Albu.
 
Scutul fiscal, solutia AOAR pentru a ajuta companiile afectate de turbulentele economice
Companiile cele mai afectate de criza financiara ar putea fi salvate de guvern prin implementarea unui sistem de facilitati fiscale pe sectoare de activitate, considera reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania.
"Am propus implementarea unui scut fiscal, adica aplicarea unui impozit pe profit in functie de ramura de activitate. Trebuie analizat pe fiecare sector in ce proportie reduc taxele profitul firmelor. Daca profitul este sub un anumit nivel, inseamna ca domeniul e parasit, cum s-a intamplat de exemplu cu industria textilelor", a explicat Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
"In contextul crizei mondiale, trebuie sa lansam o dezbatere publica despre sectoarele care sunt afectate si sa vedem cum le-am putea salva. Dezvoltatorii imobiliari, firmele de constructii, domeniile in care exista un grad inalt de indatorare si cele in care se lucreaza cu marje mici de profit ar putea avea probleme", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR. "Nu putem cere prea mult de la actualul guvern, pentru ca e pe picior de plecare. Dar solicitam celor angrenati in campania electorala sa se pronunte asupra problemelor cu care se va confrunta mediul de afaceri romanesc in urmatoarea perioada, ca urmare a crizei financiare. In ce masura suntem pregatiti sa asiguram conditii cat mai bune in activitatea companiilor?", se intreaba membrii AOAR.
In conditiile in care nu s-au adoptat bugetele anuale, obligatorii insa in urmatorii ani, dat fiind planul de adoptare a monedei unice europene, in conditiile in care pe nimeni nu preocupa impactul utilizarii fondurilor europene, sunt mari preocupari privind bursa, spun reprezentantii AOAR. "Avem reactii de sustinere a bursei, in conditiile in care ea este doar o parte marginala a economiei", precizeaza Pogonaru.
Investitorii la bursa au fost atrasi sa investeasca in actiuni pe termen lung, mai mare de un an, prin plata unui impozit pe castigurile din tranzactii de doar 1%, in timp ce cota unica de impozitare e de 16% din profit. In acelasi fel, ar putea fi stimulate si ajutate anumite afaceri din constructii, industrie sau agricultura, sustin membrii AOAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO