Business Internaţional

Care va fi anul acesta cel mai aglomerat aeroport din lume?

Care va fi anul acesta cel mai aglomerat aeroport din lume?

Autor: Luciana Georgescu

13.04.2014, 16:30 2882

Aeroportul din Atlanta continuă să rămână cel mai aglomerat aeroport din lume în 2013, pentru al şaisprezecelea an consecutiv, o situaţie care s-ar putea schimba ca urmare a numărului tot mai mare de pasageri care frecventează aeroporturile din Dubai, scrie Bloomberg Businessweek.

Aeroportul Internaţional din Dubai a beneficiat în 2013 de un trafic cu 15,2 procente mai mare decât anul precedent, numărul total de pasageri fiind de 66,4 milioane. Compania Emirates Airlines a făcut eforturi pentru a  transforma Orientul Mijlociu într-o punte de legătură între Asia şi Vest, mai atractivă decât Europa.

Creşterea puternică în traficul pe aeroporturi de care a beneficiat Dubai, a fost devansată numai de Kuala Lampur, unde s-a înregistrat un avans de 19,1%. Doua linii aeriene noi, care oferă un număr mare de zboruri la preţuri foarte reduse au contribuit la creşterea de 19,1%. Cele doua linii concurează cu Malaysia Airlines. 

Aeroportul Internaţional din Dubai a găzduit 236.000 pasageri, spre deosebire de Aeroportul din Atlanta care ocupă prima poziţie în topul realizat de Airports Council International şi care a fost vizitat de 94,4 milioane de pasageri.

În clasamentul celor mai aglomerate zece aeroporturi din lume, Atlanta este singurul aerodrom care a înregistrat în 2013 un declin (1,1%), ca urmare a reducerii în numărul de zboruri operate de AirTran Airways, companie preluată de SouthWest Airlines.

Aeroportul Internaţional din Beijing ocupă poziţia a doua în top, cu un număr total de 83,7 milioane de pasageri în 2013. Aerodromul din Beijing ar putea devansa Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta, singura piedică fiind construirea unui nou aeroport în suburbiile sudice ale Beijingului, care va intra în funcţiune în 2018, cu scopul de a decongestiona traficul aerian.

Atlanta se laudă că aeroportul este situat la doua ore distanţă de 80% din populaţia SUA si de 119 din cele 150 cele mai importante staţii de metrou. Săptămâna trecuta, autorităţile locale şi conducerea aeroportului au lansat o campanie pentru a transforma Aeroportul Hartsfield-Jackson într-o “aerotropolă”, cu scopul de a atrage mai multe afaceri şi mai multă încărcătură pentru zborurile de marfă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO