Business Internaţional

Casa Albă anunţă că Trump a decis să nu retragă SUA din NAFTA, în pofida zvonurilor contrare

Casa Albă anunţă că Trump a decis să nu retragă SUA...

Autor: Mircea Olteanu

27.04.2017, 08:18 112

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a transmis liderilor din Mexic şi Canada că SUA nu se vor retrage din Acordul comercial nord-american (NAFTA), a anunţat Casa Albă, la doar câteva ore după ce oficiali americani au declarat că Trump se gândeşte să părăsească acordul.

"Preşedintele Trump a fost de acord ca, momentan, să nu pună capăt NAFTA şi liderii au căzut de acord să acţioneze rapid, în conformitate cu procedurile interne, pentru a permite renegocierea acordului NAFTA în beneficiul celor trei state", se afirmă într-un comunicat al Casei Albe pe tema convorbirilor lui Trump cu preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, şi premierul canadian Justin Trudeau.

Trump s-a declarat de părere că "rezultatul final va face cele trei ţări mai puternice", relatează The Associated Press.

Anunţul Casei Albe a fost dat publicităţii la câteva ore după ce oficiali din cadrul Administraţiei prezidenţiale au declarat că Trump ia în considerare emiterea unui ordin executiv privind retragerea SUA din acord, însă aceştia au precizat că este una din opţiunile discutate de preşedintele american cu consilierii săi.

Încă de la începutul mandatului său, Donald Trump a dispus retragerea din Parteneriatul comercial Transpacific (TTP) şi a avertizat că va renegocia Acordul Comercial Nord-American (NAFTA) şi va retrage Statele Unite din această înţelegere dacă nu va reuşi să obţină condiţii mai avantajoase pentru statul american. În acest context, Mexicul a semnalat intenţia participării la negocieri cu Statele Unite.

"Statele Unite au un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari în relaţia cu Mexicul. Încă de la început, acordul NAFTA a fost unilateral, pierzându-se cifre mari la nivelul locurilor de muncă şi companiilor", declara Trump în luna ianuarie, în contextul discuţiilor despre finanţarea zidului pe preşedintele american vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO