Business Internaţional

Cât au sărăcit bogaţii lumii în criză: un miliardar cu afaceri în România a pierdut 12 mld. $ în câteva luni

Cât au sărăcit bogaţii lumii în criză: un miliardar cu afaceri în România a pierdut 12 mld. dolari în câteva luni

Autor: Alexandru Matei

13.11.2011, 17:46 4832

Miliardarii lumii nu au scăpat neatinşi de lunile de scăderi puternice de pe bursele din întreaga lume cauzate de criza din zona euro şi de incertitudinile privind starea economiei mondiale.

Pentru că mare parte din averile celor mai bogaţi oameni din lume vin din companii listate, unii dintre ei au înregistrat scăderi de 10 miliarde de dolari ale averilor comparativ cu luna martie, conform datelor revizuite de pe site-ul revistei americane Forbes. Cumulat, cei mai bogaţi zece oameni din lume au pierdut din martie până în noiembrie 46,5 miliarde de dolari.

De exemplu, mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume a pierdut în câteva luni 10,7 miliarde de dolari din avere, de la 74 de miliarde de dolari în martie, la 63,3 miliarde de dolari în noiembrie. O parte însemnată din averea lui Helu este formată din acţiuni la companiile Telmex şi America Movil. Şi Warren Buffett, cel mai celebru investitor american, a avut câteva luni proaste, averea sa scăzând cu 11 miliarde de dolari, până la 39 de miliarde de dolari. Cea mai abruptă scădere din top zece al celor mai bogaţi oameni din lume a fost înregistrată de miliardarul indian Lakhsmi Mittal, proprietarul gigantului ArcelorMittal, cu 11,9 miliarde de dolari.

Grupul ArcelorMittal deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, şi două unităţi producătoare de ţevi şi conducte din oţel, la Iaşi şi Roman. Grupul mai controlează pe plan local operatorul portuar Romportmet Galaţi şi ArcelorMittal Construction. ArcelorMittal a realizat anul trecut 45% din afacerile sectorului siderurgic din România, de 2,7 mld. euro

Bill Gates a ieşit pe plus după aceste luni de criză, averea sa urcând cu 3 miliarde de dolari, până la 59 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO