Companii

Cei mai bogaţi români au „sărăcit“ cu 3 mld. euro. Averile lor sunt de 25 mld. euro

Cei mai bogaţi români au „sărăcit“ cu 3 mld. euro. Averile lor sunt de 25 mld. euro

Cei mai bogaţi români au „sărăcit“ cu 3 mld. euro. Averile lor sunt de 25 mld. euro

Autor: Ioana David

19.10.2011, 00:08 1109

Cei mai bogaţi 500 de români, care au o avere cumulată de peste 25 mld. euro, cu 11% mai puţin (3 mld. euro) comparativ cu anul trecut, reprezintă aproape 21% din PIB-ul României, conform statisticilor topului Forbes România 500 miliardari editat de revista Forbes România, deţinută de trustul de presă Adevărul Holding.

Cel mai bogat român a fost Dinu Patriciu, averea sa fiind estimată la 2,1-2,2 mld. euro, în timp ce pe ultimul loc în clasament se află fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, cu inves­ti­ţi­ile din auto şi imobiliare şi o avere de 6-7 mil. euro.

Cei mai bogaţi 500 de români au dat afară 24.000 de oameni şi au ajuns la un efectiv de 240.000 de angajaţi.

Cine sunt bogaţii României

Patriciu se află pentru al treilea an consecutiv pe primul loc în această ierarhie, el fiind urmat de Frank Timiş, Ioan Niculae, Dan Grigore Adamescu şi Ion Ţiriac.

Dacă Patriciu, 61 de ani, a făcut bani în principal din energie, imobiliare şi media, pe locul al doilea se clasează controversatul om de afaceri Frank Timiş ,47 de ani, de numele căruia a fost legat mult timp în România proiectul Roşia Montană. Omul de afaceri de origine română, cu dublă cetăţenie, română şi australiană deţine în mod direct 12,4% din acţiunile African Minerals (exploatează zăcăminte de fier pe continentul african), în timp ce alte 12,2% din participaţii sunt deţinute de familia sa, potrivit propriilor date citate de Forbes. Averea sa este estimată de 1,2-1,3 mld. euro.

Pe locul trei se află Ioan Niculae, 57 de ani, proprietarul grupului de firme InterAgro, prin intermediul căruia deţine peste 15.000 de hectare de teren. El este şi cel mai bogat agricultor, urmat de Adrian Porumboiu (130-140 mil. euro).

Primul cu o avere sub pragul de 1 mld. euro este omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, 63 de ani, situat pe locul patru, care investeşte în centre comerciale, asigurări, hoteluri, mass-media. Averea sa este estimată de Forbes la 900-950 mil. euro.

Pe locul cinci a urcat Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 700-750 mil. euro, mai puţin cu 50 de milioane faţă clasamentul trecut.

Intrarea sa pe această poziţie a făcut ca Veronica Guşă de Drăgan să coboare pe şase. Veronica Guşă de Drăgan, 38 de ani, are o avere estimată la 650-700 mil. euro, mai puţin cu circa 100 mil. euro faţă de evaluarea trecută. În total în topul Forbes au intrat 50 de femei, adică 10% din total.

Cu o avere de 350-360 mil. euro, Zoltan Teszari, acţionarul principal al celui mai mare grup de comunicaţii cu capital românesc, RCS&RDS, este cel mai bogat antreprenor din domeniul IT&C.

Cei mai bogaţi politicieni

Robert Negoiţă este, potrivit Forbes, cel mai bogat politician, iar împreună cu fratele său Ionuţ controlează grupul de companii Rin. Averea sa este de 60-70 mil. euro.

În topul celor mai bogaţi polticieni se mai află Attila Verestoy (60 mil. euro), cunoscut drept regele cherestelei datorită afacerilor din industria lemnului, dar şi Adriean Videanu (37-38 mil. euro), care deţine Titan Mar - Marmosim, cu afaceri în domeniul producţiei şi prelucrării de piatră şi borduri.

Ministrul dezvoltării şi turismului Elena Udrea (11-12 mil. euro) se află pe locul şase în topul averilor politicienilor.

Statisticile Forbes mai arată că cel mai bogat moldovean este Dorinel Umbrărescu, omul de afaceri câştigând o treime din contractele pentru reabilitări de drumuri scoase la licitaţie în mandatul ministrului Anca Boagiu. 484 din cei 500 de miliardari români şi-au construit averile de la zero. Averea medie a bogaţilor României din top 500 este de aproape 50 de milioane de euro.

Ce spun statisticile Forbes

  • Afacerile celor mai bogaţi 10 români se ridică la 8,5 mld. euro;

  • Cel mai bogat politician este Robert Negoiţă (60-70 mil. euro);

  • Cel mai bogat hotelier este Josef Goschy (70-75 mil. euro);

  • Cel mai bogat agricultor este Ioan Niculae (900 mil. - 1 mld. euro);

  • Cel mai bogat antreprenor din domeniul IT&C este Zoltan Teszari (350-360 mil. euro);

  • Sunt 50 de femei prezente în top;

  • Capitala concentrează cel mai mare număr de bogaţi ai României, 212;

  • Vârsta medie este de 41,2 ani;

  • 33 de intrări noi au fost anul acesta în top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO